Dagkirurgien i Aarhus fejrer 20 år
Idag, 20. januar, kan Dagkirurgien på Aarhus Kommunehospital fejre 20 års jubilæum. Dagkirurgien har medvirket til at revolutionere hospitalsvæsenet både lokalt, nationalt og internationalt.
Dagkirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital har været pionerer i at oplægge operationer fra at foregå under indlæggelse til at foregå i dagkirurgi. Billedet er fra en diskusprolaps-operation, som siden 2000 blevet udført i Dagkirurgi. Tidligere krævede operationen 8 dages indlæggelse. Foto: Michael Harder/AUH
I januar 1997 åbnede en lille afdeling med halvanden operationsstue og syv ansatte på hospitalet i Nørrebrogade. I dag, 20 år senere, har afdelingen for dagkirurgi på Aarhus Universitetshospital over 100 ansatte.
- Vi var nogle af de første, der startede op med dagkirurgi. Man havde slet ikke sådan noget i Danmark på det tidspunkt. Vi er gået fra at være ukendte til at være kendte og anerkendte for de principper, vi bygger operationer op efter, siger Peter Ahlburg, overlæge på afdelingen for dagkirurgi, der gennem to årtier har taget imod gæster fra både Danmark og udlandet.
Hastig udvikling
I begyndelsen stod afdelingen for mindre ortopædkirurgiske operationer. Men udviklingen gik hurtigt, og snart kunne også større operationer varetages på afdelingen, som diskusprolapser, der fra gik fra at kræve otte dages indlæggelse, til én nat på patienthotellet.
Senere er der både etableret dagkirurgiske afdelinger på det tidligere Amtssygehus på Tage-Hansens Gade og i Skejby. I juni 2017 bliver alle afdelinger fysisk samlet i en fælles dagkirurgisk afdeling i det nye hospitalsbyggeri i Skejby med 16 operationsstuer og et mål på sigt om at behandle 16.000 patienter om året.
Dagkirurgiens betydning for sundhedssystemets udvikling de sidste 20 år er meget stor, mener Peter Ahlburg.
- Vi har været en af forudsætningerne for, at man har kunnet reducere antallet af senge så meget, som man har. Og vi har været en medvirkende til at reducere ventelisterne. Udviklingen inden for dagkirurgien har også betydet, at sygehusdriften generelt er blevet billigere.
En bestemt ting har været ledetråden for afdelingen gennem alle årene, og det er også årsagen til den mangeårige succesfulde udvikling, mener afdelingssygeplejerske Lise Andersen, afdeling for dagkirurgi på AUH.
- Vi har altid gjort meget ud af at sætte patienten i centrum, så man føler sig hørt og inddraget. Fx er det utroligt vigtigt med god information, når vi overlader ansvaret for pleje til pårørende i hjemmet, og patienterne er selv med til at vælge, hvornår de vil opereres, siger hun og fortsætter:
- Vi har også altid gjort meget ud af kvalitetskontrol, netop fordi det var nyt land, vi bevægede os ud i.
Idag fredag 20. januar fejres 20-års jubilæet med en reception på afdelingen for dagkirurgi på Aarhus Universitetshospital, Nørrebrogade.