Borgere lades i stikken i spørgsmål om genoplivning
Dansk Sygeplejeråd: Forslag om behandlingstestamenter svigter patienterne
Sådan siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen om det faktum, at flere partier på Christiansborg erklærer sig åbne for at indføre et behandlingstestamente for at sikre, at borgernes ønsker om genoplivning bliver respekteret.
Det er ikke kun på sygehuset, at mennesker efter de gældende regler skal forsøges genoplivet, hvis de pludselig får hjertestop eller lignende. Reglerne gælder bl.a. også på plejehjem og på institutioner.
Fravalg af forsøg på genoplivning kan som hovedregel kun ske efter en lægelig vurdering. Og sådan bør det ifølge Dansk Sygeplejeråd blive ved med at være.
- Jeg oplever i min hverdag ofte et massivt pres fra pårørende og medierne om, at patienterne skal holde modet oppe og kæmpe mod deres sygdom. Men det har den konsekvens, at vi udskyder drøftelsen om døden, som det er vigtigt, at sygeplejersker og læger får taget med patienter og pårørende, siger Lisa Nørgaard Lauritsen, der er næstformand for Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker.
Dansk Sygeplejeråd reagerer på baggrund af Etisk Råd, der for nylig har bragt emnet op og på baggrund af en række indslag på TV2, om en ældre hjertepatient, der blev nægtet ønske om genoplivning, hvis han skulle dø.
Formand for Det Etiske Råd, Gorm Greisen, konstaterer i den forbindelse, at patienter har ret til at takke nej til behandling, men de kan ikke kræve behandling. Og da genoplivning er en form for behandling, er det ikke muligt for en patient at kræve det af de sundhedsfaglige.
Magasinet Pleje skrev i december om Etisk Råds holdning til genoplivning.