23948sdkhjf

Nærmiljøet er afgørende for at forebygge vold

Der findes ikke enkle, generelt anvendelige og dokumenterede metoder til forebyggelse af vold, men voldsforebyggelse bør tænkes ind i den pædagogiske tilgang i indsatsen og i det daglige arbejde, viser ny rapport.
I løbet af de seneste år har der været flere alvorlige tilfælde af vold på botilbud og forsorgshjem. Der er på den baggrund et stort fokus på at forebygge voldsepisoder og fremme trivslen for både borgere og medarbejdere.

SFI har for Socialstyrelsen undersøgt hvilke metoder, tilgange og organisationsformer, der virker voldsforebyggende i forhold til behandling og støtte til borgere med psykiske vanskeligheder, kognitive funktionsnedsættelser eller særlige sociale problemer. Rapporten belyser området gennem et litteraturstudie og via interviews med en række tilbud og eksperter på området.

Det fremgår af rapporten, at der ikke findes enkle, generelt anvendelige og dokumenterede metoder til forebyggelse af vold, men at voldsforebyggelse bør tænkes ind i den pædagogiske tilgang i indsatsen og i det daglige arbejde.

I rapporten peges der på vigtige elementer i tilgangen til borgeren. For eksempel at det er væsentligt med en ikke-konfronterende tilgang, og at kravene til borgeren tilpasses den enkeltes formåen. Som andre betydende faktorer nævnes et godt arbejdsmiljø præget af tillid og åbenhed, en støttende ledelse og et tilstrækkeligt kompetenceniveau.

Socialstyrelsen er ved at udarbejde nationale retningslinjer for forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem. SFI-rapporten er udarbejdet som et bidrag til dette arbejde og henvender sig til beslutningstagere, fagpersoner og andre, der er optaget af forebyggelse af vold.

Læs rapporten her.


Samtidig udgives en midtvejsevaluering af initiativet ”Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud”.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11