Økologisk bronze til Hospitalsenhed Midt
Økologi er blevet en del af dagligdagen i Hospitalsenhed Midts køkken, der leverer mad til hospitalerne i Viborg, Silkeborg, Skive og Hammel.
Overgangen fra konventionelle varer til økologi har for såvel HE Midt Køkken som andre hospitalskøkkener i regionen været en politisk og dermed bunden opgave. Målet var at opnå bronzemærket inden udgangen af 2016, og det lykkedes for HE Midt Køkken, fortæller cheføkonoma Gitte Brandt Fogh Nielsen.
I løbet af 2016 steg indkøbet af økologisk frugt og grønt på HE Midt fra seks tons i første kvartal til ni tons i fjerde kvartal. Efterfølgende er også HE Midts bageri kommet med på den økologiske vogn, så 37 af i alt 43 tons indkøbte varer til bageriet i dag er økologiske.
Omlægningen måles i forhold til mængder, og derfor er især kartoflerne udslagsgivende for det samlede økologiregnskab, fortæller cheføkonomaen. HE Midt Køkken bruger nemlig årligt 350.000 kilo kartofler, som nu altså er økologiske.
Også hovedparten af mejeriprodukter er omlagt til økologi, og i slutningen af 2016 kom turen til saft og juice, som ligeledes fylder godt i det økologiske regnskab.
- Ved hjælp af sund fornuft og godt købmandsskab er det på den måde lykkedes os at øge økologiprocenten fra 15 procent i første kvartal til 38 procent i årets sidste kvartal, fortæller Gitte Brandt Fogh Nielsen.
Hun har stor ros til medarbejderne i HE Midt Køkken, som sideløbende med omlægningen også har været presset af for lidt plads og for mange håndværkere i forbindelse med en større ombygning. Cheføkonomaen glæder sig dermed til at fejre det økologiske bronzemærke med både kolleger og patienter onsdag den 1. februar med brunch i kantinen og flødekager til patienterne.