23948sdkhjf

Kan en demensklovn skabe mere end glæde?

TrygFonden støtter indsamling af viden om betydningen af klovne i demensplejen.
Der er ingen tvivl, at glæden sætter sig i en stor procentdel af de ældre, der får besøg af en 'demensklovn' på et plejehjem.

Og nu vil projektet 'En mærkbar forskel' undersøge, om klovne i demensplejen kan betyde mere end blot det at skabe glæde.

Marcher & Lillesø alias klovnene TUT & TUT står sammen med Horsens Kommunes Demensenheder og Stormsalen bag projektet, der er blevet muligt grundet økonomisk støtte fra TrygFondens regionale råd i Region Midtjylland. Den officielle overrækkelse af donationen finder sted på mandag den 6. februar.

For TrygFondens regionale råd i Region Midtjylland har projektets fokus på nytænkning og indsamlingen af viden på området haft stor betydning for tilsagnet om donationen, der lyder på 540.597 kr. Donationen er givet som led i TrygFondens samlede arbejde for at støtte udsatte og sårbare grupper.

- På landets plejeinstitutioner er der i dag mange gode og inkluderende aktiviteter, men sårbare og demente beboere er stadig i risiko for at opleve en hverdag præget af inaktivitet, ensformighed og ensomhed. Det er vigtigt fortsat at tænke i nye baner og have fokus på, hvordan man kan skabe værdi og positiv kontakt til de ældre gennem meningsfyldte, livsbekræftende og sociale aktiviteter, siger Torben Busk, repræsentant for TrygFondens regionale råd i Region Midtjylland, og fortsætter:

- I TrygFonden arbejder vi for, at alle får plads i positive fællesskaber, der kan medvirke til at øge deres trivsel og livskvalitet. Vi synes, at ideen med klovne i demensplejen er sympatisk og rigtig spændende, og parterne bag indsatsen er yderst kvalificerede. 'En mærkbar forskel er velgennemtænkt fra start til slut med en grundig evaluering, der forhåbentligt vil vise så positive resultater, at andre kommuner vil følge trop med lignende indsatser på deres plejecentre.

En mærkbar forskel
Projektets kerne er klovnebesøg på de syv demensenheder i Horsens Kommune. Besøgene vil finde sted hen over en periode på ca. 12. måneder. Hvert besøg vil blive monitoreret og beskrevet gennem billeder og tekst, således at projektets fase to har et solidt grundlag til at kunne sige noget om, hvad betydning det har i demensplejen, at der kommer klovne på besøg.
Projektets viden skal deles med alle, der ønsker at vide mere om området enten for selv at implementere besøgsordninger eller for at udbygge mængden af forskellige tilgange til at gøre noget anderledes i demensplejen.


Samarbejdspartnerne i projektet
• Marcher & Lillesø (Tanja Marcher & Arendse Lillesø) er projektledere og har også været hovedansvarlige for projektets udformning. De er tillige personerne inden i klovnene TUT & TUT. Tanja og Arendse har gennem de sidste tre år besøgt plejecentre og daghjem på tværs af regionen. Det sidste halve år har de haft et intensivt projekt på Plejecenter Præsthøjgården, Horsens.
• Stormsalen har gennem de sidste år arbejdet intenst med og i plejesektoren med borger- og bruger-inddragende redesign af plejecentrenes indretning.
• Horsens Kommunes Demensenheder er optaget af nye veje i demensplejen, men også af at den viden, der bliver skabt, kan blive delt med andre.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109