23948sdkhjf

Durewall Instituttet uddanner plejepersonale i forebyggelse og håndtering af konflikter

Hos Durewall Instituttet uddanner man plejepersonale i at håndtere og forebygge konflikter på plejecentre. Organisationens filosofi om, at en blødere tilgang til borgere er vejen frem, vinder indpas i flere kommuner landet over

Tager du fat i, eller hånd om dem du hjælper? Det er det spørgsmål, Durewall Instituttet stiller deres kursister, når der undervises i Nænsom Nødværge®. Nænsom Nødværge® er en metode, som er udviklet af Durewall, med fokus på at hjælpe plejepersonale med at håndtere konflikter med blandt andet demente borgere. Metoden er funderet i en tro på, at der med mindst muligt kraft opnås de bedste resultater, og at sætte hårdt mod hårdt er en forældet og resultatløs tilgang. Durewall Instituttets logo er to hænder, der til sammen danner en skål. Denne gestus viser en varsom og nænsom holdning. Hænderne symboliserer åbenhed og omsorg og er et symbol på filosofien bag Durewall metoden.

Adfærden er nøglen
På Durewall Instituttet har man et indgående kendskab til de konflikter plejepersonale kan møde i arbejdet med borgere. Durewalls metode tager udgangspunkt i konflikten både før, under og efter den opstod, og fokuserer på, hvordan personalets adfærd spiller ind på både optrapningen og udfaldet af konflikten. Nænsom Nødværge® er baseret på ti grundlæggende principper, som giver personalet værktøjer til at udvise adfærd, der kan forhindre konflikter i at opstå. De ti principper giver samtidig konkrete værktøjer til, hvordan konflikter håndteres, hvis de opstår alligevel.

- Metoden er universel, da den handler om at skabe en balanceret adfærd, så personalet kan møde borgeren uden selv at være med til at optrappe en konflikt, siger Karina Mammen, Durewall Instituttet.

Det handler om at forebygge
- Det handler om at få personalet til at føle sig trygge på deres arbejdsplads. Den tryghed skaber man ved, at personalet ved, at hvis der opstår konflikter, som vold og trusler, så kan de håndtere dem. Den tryghed alene gør at færre konflikter opstår, og det er det, vi helst vil, nemlig forebygge. Når personalet er trygge, forplanter det sig i borgerne, som derfor også kan føle sig trygge, siger Karina Mammen.

Ét af de forebyggende principper som Nænsom Nødværge® bygger på handler om korrekt afstandstilpasning. Her anerkender man, at borgeren har det samme behov for at intimsfæren ikke invaderes, på lige fod med en person der ikke behøver pleje. Ved afstandstilpasning kan mange konflikter derfor forebygges, fordi borgeren ikke føler sig overrumplet.

- Vi fokuserer på det voldelige møde, ikke det voldelige menneske. Det er vigtigt, at man ser hele mennesket, og ikke bare en diagnose, siger Karina Mammen, Durewall instituttet.

Nænsom Nødværge® metoden har også meget fokus på plejepersonalets hænder. Håndteringen af borgeren må aldrig gøre ondt, og personalets hænder må aldrig klemme om borgerens arm eller håndled, da det er med til, at optrappe konflikter.

Gribskov kommune satser massivt på Nænsom Nødværge®
Gribskov kommune har en lang række erfaringer med at arbejde med forebyggende indsatser for at imødegå fravær i form af sygefravær og arbejdsskader. På baggrund af dette har kommunen afprøvet forskellige indsatser for at opnå større sikkerhed, og her er Nænsom Nødværge® et meget anvendeligt redskab, som kommunen har flere gode erfaringer med.

- Vi har både uddannet instruktører, og haft medarbejdere på undervisning, og det der går igen er, at læringen betyder en langt større bevidsthed om virkemidlerne, så konfrontationer kan afværges. Det giver den enkelte tryghed i at kunne handle, og en stor glæde ved at kunne håndtere dialogerne, så redskaberne omsættes til at forebygge. Så får vi flyttet rundt på elementerne, og forebygger i stedet for at ”lappe” efterfølgende, når sygemeldingen eller arbejdsskaden er sket, siger Vibeke Holm, Centerchef for HR & Arbejdsmiljø hos Gribskov Kommune

Durewall Instituttets uddannelser kan afvikles i lokaler på Amager, som instituttet stiller til rådighed, eller hos plejecentret selv. Instituttet tilbyder også temadage og workshops.

Durewall metodens 10 principper

  • Mindst mulig kraft
  • Balance
  • Afstandstilpasning
  • Friktionsændring
  • Bevægelsesenergi
  • Naturligt bevægemønster
  • Vejrtrækningsteknik
  • Beskyttelse
  • Bestemthed
  • Hensyn

 

  • Kurt Durewall udviklede
    metoden for 45 år siden
    Karina Mammen har siden videreudviklet metoden til Nænsom Nødværge®
  • Durewall metoden og Nænsom Nødværge® udspringer af Jiu Jitsu
  • Nænsom Nødværge® anvendes både på skoler, i psykiatrien og i plejesektoren
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.069