Sønderborgs aftentilbud til demensramte og pårørende tilpasses
Daghjemmet Tandsbjerg har slet ikke været besøgt, når der om tirsdagen var åbent for aflastning, og derfor lukkes tilbuddet - til gengæld holder daghjemmet på Gråsten Plejecenter nu aftenåbent to gange om ugen.
De fire daghjem har hver haft sin åbningsaften, således at der i alt var fire aftener med mulighed for aflastning. Et af de fire daghjem, Tandsbjerg, har imidlertid slet ikke været besøgt, når der om tirsdagen var åbent for aflastning dér, og derfor lukkes tilbuddet. Til gengæld har søgningen været stor i daghjemmet ved Gråsten Plejecenter, som derfor "overtager" Tandsbjergs aften og får åbent to aftener om ugen.
- Tilbuddet kræver ikke visitering, så derfor har vi været nødt til at afvente søgningen og på baggrund af den tilpasse tilbuddet, fortæller demenskonsulent Betina Schmidt Jørgensen, der er projektleder på aflastningstilbuddet.
Tilbuddet om aflastning indebærer, at både det menneske, der har demens, kan være i daghjemmet, mens f.eks. ægtefællen foretager sig noget andet, og den pårørende kan komme i daghjemmet, mens den demensramte bliver hjemme - eller begge kan komme i daghjemmet. Men uanset om man kommer alene eller to, så er man mere end velkommen. Tilbuddet er der for at blive brugt og for at give et tiltrængt pusterum i hverdagen.
En social- og sundhedsassistent og har mange års erfaring fra hjemmeplejen, er tilknyttet aftenaflastningen, således at såvel omgivelser som personale er velkendte og trygge. Også frivillige hjælper til. Der tilbydes forskellige aktiviteter som f.eks. fælles madlavning, fællessang, oplæsning, spil, en tur til f.eks. bowling eller i biografen.
Tilbuddet om demensaflastning findes nu i tre af kommunens daghjem. Plejecenter Mølleparkens daghjem, Sønderborg, Gråsten Plejecenters daghjem og Guderup Plejecenters daghjem (Spiloppen).