23948sdkhjf

Fra jord til bord på plejehjemmet

Aleris Omsorgs seks plejehjem gik væk fra præfabrikeret mad og siden appetitten vokset

Det er et år siden, at medarbejderne på Aleris Omsorgs seks plejehjem ud fra filosofien ’Fra Jord Til Bord’ begyndte at lave mad fra bunden uden udgangspunkt i præfabrikerede mad fa et centralkøkken.

Det kan mærkes på bl.a. Skovsminde Plejecenter: Her har beboerne fundet større madglæde og appetitten er vokset.

Lene Skovgaard Steensen, leder af Skovsminde Plejecenter, er glad for skiftet.

- Vi havde et ønske om at bringe råvarerne og tilberedningen så tæt på de ældres hverdag som muligt. De skal kunne lugte, når frikadellerne er på panden og have mulighed for selv at skrælle kartofler, hvis de har lyst. Maden og måltiderne betyder enormt meget for vores beboeres generelle tilfredshed og velvære, og bare det, at vi spiser dagens varme måltid til aften i stedet for til frokost, har enorm betydning, siger Lene Skovgaard Steensen.

Maden tilberedes i de enkelte bo- og levegrupper på op til 12 beboere, og de ældre har mulighed for at tilpasse menuen efter egne ønsker både dag-til-dag og på månedlige madmøder.

Stor betydning for sundheden
Ifølge ernæringsekspert ved Aleris-koncernens privathospitalskæde, Aleris-Hamlet Hospitaler, har ældres mulighed for at have medbestemmelse over deres mad stor betydning for sundheden.

- Op mod halvdelen af de ældre får simpelthen for lidt næring. Undersøgelser har vist, at appetitten og dermed også livskvaliteten og sundheden bliver øget, når de selv er med til at bestemme maden. Underernæring koster samfundet lige så meget, som fedme gør, så derfor er alle tiltag til at øge madglæden gode investeringer både i de ældres livskvalitet og i samfundsøkonomien, fortæller Mette Bie, diætist ved Aleris-Hamlet Hospitaler.

Peter Baltzarsen har boet på Skovsminde Plejecenter i mere end tre år og er begejstret for det nye madkoncept.

- Før var maden ikke lige så tillokkende, og vi kunne ikke få de samme friske retter som nu. Vi får større lyst til at spise, fordi vi kan dufte maden i løbet af dagen og glæder os til at sætte os til bordet. Måltidet er den store fornøjelse for os ældre, og hvis klokken når at blive bare 18.05, begynder utilfredsheden rundt om bordet, griner den 82-årige pensionist, der lider af diabetes og derfor sætter stor pris på fleksibiliteten i den ny madordning.

- Jeg er med til alle de månedlige kostmøder. Det er rart at kunne sidde ansigt til ansigt med køkkenpersonalet og fortælle, hvad vi gerne vil have mere af og hvad, der er mindre godt. Som diabetiker skal jeg have en speciel kost uden sukker. I starten puttede de så sødestoffer i desserterne i stedet, men så sagde jeg: "Lad vær’ at give mig det stads, det smager skrækkeligt. Det har de taget til sig, fortæller Peter Baltzarsen, siger den aktive herre, der bl.a. underviser i billard blandt andet de øvrige medlemmer i Herreklubben.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093