23948sdkhjf

Læger er klar til at rykke ud på Aarhus' plejehjem

- Jeg er glad for, at vi sammen med lægerne har kunnet lave en aftale, hvor det allervigtigste har været at gøre forholdene bedre for beboerne på plejehjemmene, siger rådmand Jette Skive.

Som et led i aftalen om fast tilknyttede læger på landets plejehjem, er Aarhus Kommune nu kommet i hus med en aftale mellem repræsentanter for de praktiserende læger og Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

Der er mange fordele ved at plejehjemmene i Aarhus får tilknyttet én eller flere faste læger. Lægen vil besøge plejehjemmet hyppigere og derfor få et bedre kendskab til beboerne og personalet, og samarbejdet mellem lægen og plejepersonalet om beboerne bliver bedre, mener rådmand Jette Skive.

- Jeg er glad for, at vi sammen med lægerne har kunnet lave en aftale, hvor det allervigtigste har været at gøre forholdene bedre for beboerne på plejehjemmene. Vi sikrer at beboerne får et frit valg, så de kan vælge den faste læge ved plejehjemmet eller vælge at beholde deres egen læge, siger Jette skive om den nye ordning.

Også Jakob Ravn, som er formand for de praktiserende lægers lokalafdeling, PLO-Aarhus, er glad for den nye ordning:

- Erfaringer fra de forsøg, der har fundet sted rundt om i landet viser, at vi som læger på plejehjemmene får bedre muligheder for at lære patienterne at kende og ikke mindst bedre muligheder for samarbejde med og vejledning af plejepersonalet, siger Jakob Ravn.

I mere end 10 år har Plejehjemmet Kløvervangen i Skødstrup haft en huslægeordning sammen med Lægehuset i Skødstrup.
Direktør Erland Alstrup: - Ordningen er særdeles bæredygtig, brugervenlig og med høj kvalitet og er med til at øge patientsikkerheden. Samarbejdet indeholder også en løbende uddannelse af de involverede. Når Kløvervangen sammenlignes med andre plejehjem, som ikke har ordningen, ses en markant lavere frekvens af genindlæggelser på sygehus.

I den anden ende af kommunen, i Solbjerg, har lægerne i lægehuset et tæt samarbejde med plejehjemmet.

- Vi er to læger, der har en fast aftale med plejehjemmet, så én af os er på stedet hver tirsdag. Denne faste struktur giver et tæt samarbejde med personalet og giver os et godt kendskab til både dem og beboerne. For beboerne er der en klar fordel i, at de har nemmere ved at komme i kontakt med lægerne, og at de bliver passet bedre. Vi kan helt klart anbefale en ordning med faste plejehjemslæger, siger Lene Skovmose fra Lægerne i Solbjerg.

Plejehjemsbeboerne kan dog stadig vælge at beholde den privatpraktiserende læge, som de hidtil har benyttet. Ønsker de ikke det, vil det snarligt blive fordelt, hvilke læger der skal tilknyttes hvilke plejehjem i Aarhus.

Fakta

Aftalen blev indgået i maj 2016 af daværende sundheds- og ældreminister Sophie Løhde, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Christian Freitag, KL’s formand Martin Damm og formand for Danske Regioner Bent Hansen.

Aftalen indebærer, at ordningen gradvist vil blive udbredt til hele landet.

Kommunerne kan ansætte de fast tilknyttede læger på konsulentbasis til at yde generel sundhedsfaglig rådgivning til personalet på plejecentret – herunder rådgivning i forhold til medicinhåndtering udover det ansvar den enkelte læge i forvejen har i forhold til medicingennemgang.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078