Nu må man forsikre frivillige kræfter
Når en frivillig tropper op på et plejehjem, falder over en tæppekant og brækker benet, skal man ikke længere være bange for at forsikringen ikke dækker.
Fremover bliver det nemlig lovligt for kommuner og regioner at ulykke- og ansvarsforsikre frivillige kræfter. Det besluttede Folketinget i går.
Skridtet er vigtigt for at nedbryde barrierer for de frivillige, mener børne- og socialminister Mai Mercado.
Spørgsmålet om forsikring skal nemlig ikke være en barriere for, at frivillige bliver besøgsvenner, vågekoner eller på anden måde bidrager med en frivillig indsats til glæde og gavn for borgerne i kommuner og regioner.
- Det er afgørende, at vi giver vores mange frivillige rundt om i landet de bedste vilkår for at kunne yde den store indsats, de gør. At kommuner og regioner fremover kan forsikre dem er en væsentlig del af arbejdet med at fjerne hindringer for frivillige, så det bliver lettere for dem at engagere sig. Hver eneste dag tager civilsamfundet ansvar for udviklingen af vores fælles velfærdssamfund. Så skylder vi også at skabe de nødvendige forudsætninger for at hjælpe dem, hvis uheldet er ude, siger ministeren.
I Aarhus Kommune har man i årevis forsikret sine frivillige, men har altså handlet ulydigt. Det blev fastslået af ministeriet i foråret 2016. Siden har bl.a. Aarhus Kommune presset på, for at få lovgivningen ændret.
- Det her gør det lettere at blive frivillig. Det er en stor hjælp til frivillige og kommuner, som har et utrolig godt samarbejde. Når du er borger i byen og gerne vil indgå i relationer og gøre en god gerning, så har det været ret absurd, at vi som kommune ikke har kunnet forsikre de frivillige. Vi har i Aarhus hele tiden fastholdt bare at gøre det, men nu har vi og andre kommuner heldigvis også loven på vores side, siger Jette Skive (DF), rådmand, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune.
Alene magistratsafdelingen Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune har kontakt med op til 3.000 borgere, som yder en frivillig gerning.
Udgiften for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune har hele tiden ligget på omkring knap 17.000 kr. om året til forsikring af de frivillige.
Fakta 43 procent af danskerne udfører frivilligt arbejde, men de danske kommuner måtte indtil i dag ifølge Statsforvaltningen ikke tegne en ansvars- og ulykkesforsikring for de frivillige. Ifølge Statsforvaltningen var det en økonomisk begunstigelse af den enkelte borger.
|