23948sdkhjf

CareWare: Er en robot så god som et levende dyr?

Hør seniorforsker Karen Thodberg på CareWare 2017 tale om dyr på plejehjem og effekterne heraf.

Er plejehjemsbesøg med en robotsæl lige så gode, som besøg med en levende hund?

Det spørgsmål vil seniorforsker Karen Thodberg forsøge at svare på, når hun holder oplæg på CareWare 2017 tirsdag den 4. april og onsdag den 5. april.

Karen Thodberg er ansat ved Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet. Hun beskæftiger sig bl.a. med dyr på plejehjem, som bliver mere og mere almindeligt i Danmark.

Det kan være dyr, der bor på plejehjemmet eller bl.a. besøgshunde, der kommer udefra.

Som led i en undersøgelse af, hvordan besøgshunde påvirker plejehjemsbeboere har seniorforskeren anvendt robotsælen PARO og en bamse som ”kontroldyr” i forhold til hunde.

- Vi ville undersøge, om et levende dyr har en særlig effekt, eller om en bamse eller en robotsæl kan give den samme respons, siger Karen Thodberg til carewareweb.dk.

Under forsøget modtog 100 deltagere i løbet af seks uger i alt 12 besøg af 10 minutters varighed. Deltagerne fik enten besøg af en person, der medbragte en hund, en robotsæl eller en bamse. Før og efter blev deltagerens demensgrad undersøgt og det blev registreret, hvorvidt borgerne udviste tegn på forvirring og depression. 

- I forbindelse med besøgene registrerede vi de ældres adfærd. Vi kvantificerede, hvor meget de rørte ved og talte med og om dyret, samt hvor meget de talte til besøgspersonen, og om hvad. Herudover målte vi de ældres søvnkvalitet og vægt før, efter og undervejs i forløbet, siger Karen Thodberg.

Et af resultaterne var, at de ældre var mere tilbøjelige til at have fokus på dyret, hvis det var en hund eller en robotsæl, end hvis det var en bamse. Dog faldt interessen for robotsælen over tid sammenlignet med interessen for hunden.

Deltagerne udviste overordnet færre tegn på depression efter besøgsrækken, og deres kognitive tilstand var generelt forværret, men ingen af disse mål var påvirket af, hvilken type besøg de havde modtaget. 

- Resultaterne tyder på, at det har betydning for de ældres respons, hvor interaktivt dyret er, og at demensgrad påvirker, hvad der fokuseres på under besøgene. Vi undersøger nu, om besøg, hvor der mulighed for at interagere med en hund, har større effekt, også på længere sigt, samt hvilke typer besøg demente har særlig glæde af, forklarer Karen Thodberg, som går i dybden med sin forskning på CareWare i Aarhus på DokkX.
Billetter kan købes her. Eller vær med i Magasinet Plejes konkurrence om billetter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078