23948sdkhjf

Medie: Thyra Franks plejehjem blev ikke overbetalt

Budgettet på Thyra Franks plejehjem "Lotte" lå ifølge Radio 24syv på niveau med kommunalt gennemsnit.

Plejehjemmet "Lotte" på Frederiksberg i København, som ældreminister Thyra Frank (LA) var leder af fra 1988 til 2011, blev ikke overbetalt. Det fortæller Radio24syv.

Plejehjemmet modtog i 2011, hvor Thyra Frank stoppede som forstander, 1.559 kroner i døgnet for hver af de 23 ældre, der boede på plejehjemmet, oplyser Radio24syv.

Radiokanalen sammenligner det tal med en undersøgelse fra Kommunernes Revision fra 2008.

Den undersøgelse viste, at en plads på et kommunalt plejehjem kostede 1.670 kroner i døgnet, inklusive moms. Det er 111 kroner mere i døgnet end på Thyra Franks plejehjem.

Ifølge Radio24syv gælder opgørelsen fra Kommunernes Revision den samme type ældre, som boede på "Lotte". Det vil sige en ældre med brug for mere end 3,8 timers pleje og hjælp i døgnet i gennemsnit.

Per Nikolaj Bukh, professor i kommunal økonomistyring ved Aalborg Universitet, har gennemgået 2008-rapporten:

- Det "Lotte" kostede per beboer, ligger i den høje ende, hvor der skal være mest pleje, men det er der mange pladser, der koster, siger han til Radio24syv.

Kommunernes Revision undersøgte i 2008 udgiftsniveauet i 41 botilbud med 1.003 beboere i 24 kommuner og nåede frem til, at kommunerne brugte mellem 1.465 og 1.746 kroner i døgnet på at passe de plejehjemsbeboere, der havde brug for mest hjælp.

Gennemsnittet blev udregnet til 1.595 kroner. Med moms blev det til 1.670 kroner.

På baggrund af disse beregninger besluttede Folketinget, at friplejehjemmene skulle betales med op til 1.660 kroner i døgnet for de gamle, der havde brug for mest hjælp.

Altså 101 kroner mere end "Lotte" blev betalt i 2011, da Thyra Frank forlod plejehjemmet, oplyser Radio24syv.

Per Nikolaj Bukh har ikke gennemført egne beregninger af økonomien på Plejehjemmet "Lotte", men gennemgået rapporten.

På den baggrund siger han til Radio24syv, at Thyra Franks plejehjem "lå inden for det spænd, hvor Kommunernes Revision vurderede, at dér lå kommunale plejehjem."

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser til Ritzau, at der ikke findes opgørelser, der gør det muligt at sammenligne økonomien for alle landets plejehjem år for år.

Derfor kan spørgsmålet ikke afgøres endegyldigt med et opslag.

Radio24syv har i stedet forsøgt at finde svaret ved at sammenligne prisen på en plads på "Lotte" med priserne i rapporten fra Kommunernes Revion.

Kommunernes Revision er en selvstændig institution under Kommunernes Landsforening.

/ritzau/

S: Thyra Franks plejehjem fik markant højere betaling

 

Plejehjemmet Lottes succes skyldtes ikke god ledelse fra forstander Thyra Frank (LA), men et større budget end på andre plejehjem.


Sådan har kritikken lydt fra Socialdemokratiet rettet mod ældreministeren. Og partiet fastholder kritikken, selv om Radio24syv torsdag skriver, at "Lotte" ikke havde flere penge end andre plejehjem.

- Radio24syvs historie bygger på en forkert tolkning af en ni år gammel undersøgelse af blot 41 plejehjem. Og det ændrer dermed ikke på den kritik, vi har rejst, siger ældreordfører Astrid Krag (S) i en pressemeddelelse.


- Faktum er, at plejehjemmet Lotte fik en markant højere betaling per beboer end det kommunale landsgennemsnit, hvilket også var årsagen til, at taksterne blev ændret i 2015.

"Lotte", der blev drevet som friplejehjem af OK-Fonden, modtog i 2011, hvor Thyra Frank stoppede som forstander, 1559 kroner i døgnet for hver af de 23 ældre, der boede på plejehjemmet.

Ifølge en undersøgelse fra Kommunernes Revision fra 2008 kostede en plads på et kommunalt plejehjem for den samme type ældre, som boede på Lotte i gennemsnit 1.670 kroner i døgnet.


Altså 111 kroner mere end på Lotte, der dermed ikke var overbetalt, konkluderer Radio24syv.

Men det regnestykke anerkender Socialdemokratiet ikke.


Det bygger på en falsk præmis om, at taksterne til friplejehjem skulle være baseret på landsgennemsnittet for kommunale plejehjem, lyder hovedkritikken.


I kølvandet på Radio24syvs historie har partiet udsendt et baggrundsnotat til medierne.


Heri påpeger partiet, at analysen fra Kommunernes Revision tog udgangspunkt i 41 kommunale tilbud på ældre- og handicapområdet med i alt cirka 1.000 beboere.


Til sammenligning boede der i 2014 knap 42.000 personer på plejehjem eller i plejebolig.

- Taksterne blev således fastsat ud fra et lille udsnit af de kommunale plejehjemstilbud, og en sammenligning med kommunernes faktiske udgifter viser, at taksterne ikke var udtryk for landsgennemsnittet, konkluderer S.

Partiet sammenligner i stedet døgntaksterne for beboere på "Lotte" med beregninger fra det tidligere Social-, Børne- og Integrationsministerium af kommunernes gennemsnitlige udgift per beboer.


På den baggrund konstaterer partiet, at "Lotte" fra 2008 til 2014 fik mindst 100.000 til 150.000 kroner mere per beboer end de gennemsnitlige kommunale udgifter per beboer.

 

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064