Ny analyse: Regionerne bruger flere penge på administration
Regionerne bruger flere penge på administration, viser en ny analyse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet og Finansministeriet.
Fra 2007 til 2016 er andelen af administrative medarbejdere i regionerne samlet set vokset fra 6,3 til 7,5 procent.
- Det handler om at prioritere ressourcerne bedst muligt. Hvis ikke man bruger pengene på administration, kan man jo bruge dem på noget andet - som et bedre sundhedssystem.
- Under alle omstændigheder er der ingen grund til at have flere administrative udgifter end højst nødvendigt, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).
Regeringen og regionerne indleder inden længe forhandlinger om regionernes økonomi for næste år.
Og her skal fokus altså være på at få en effektiv offentlig sektor "med fokus på kerneopgaven, nemlig at hjælpe borgerne", påpeger Ammitzbøll.
I slutningen af 2016 var der i alt cirka 8500 administrative medarbejdere i regionerne. Det tal var i 2007 cirka 6700. Altså 1800 flere såkaldte kolde hænder.
Antallet af akademikere med administrative opgaver er fordoblet. Lønudgifterne til administrative ansatte er steget fra cirka 3,2 milliarder kroner i 2007 til 4,6 milliarder kroner i 2016.
- Vi skal se på, om den markante stigning virkelig har været nødvendig. Hvis den ikke havde været der, havde vi haft udgifter for 1,4 milliarder kroner mindre, siger Simon Emil Ammitzbøll.
Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), betvivler analysens konklusioner og minder om, at det er skiftende regeringer, der selv har pålagt regionerne en række dokumentationskrav og administrative opgaver.
Ministeren medgiver, at der kan være flere forklaringer, og at stigningen også kan tilskrives krav fra Folketinget.
- Men vi har en fælles forpligtigelse til at bruge skattekronerne bedst muligt, siger han.
Spørgsmål: Vil du garantere, at de penge, der eventuelt kan frigives fra administration, skal gå til varme hænder i regionerne?
- Jamen, vi må jo drøfte med regionerne i økonomiforhandlingerne, hvad man så kan gøre. Men det er da uheldigt, hvis det er sådan, at administrationen er blevet mindre effektiv, siger ministeren.
Mens antallet af administrative medarbejdere er steget med 27 procent i perioden, er antallet af læger og sygeplejersker steget med 15 procent.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/