Handicappede kæmper med svingende kvalitet
Kommunerne lever op til kravene om de specialiserede tilbud til handicappede.
Det vurderer Socialstyrelsen. Der er nemlig det rette udbud af specialiserede tilbud til voksne med en kompleks hjerneskade og børn og unge med alvorlig synsnedsættelse, lyder det.
Men indsatsen til de handicappede er ikke blevet bedre siden strukturreformen i 2007, hvor kommunerne overtog opgaven fra amterne.
Sådan lyder vurderingen fra Erik Bonnerup, der er en af de uafhængige eksperter bag strukturreformen.
Da debatten om tilbuddene til de handicappede dengang rasede, lød kritikken, at kommunerne ikke var rustet til opgaven sammenlignet med de større amter, der blev opløst.
Det kan kommunerne fortsat ikke, lyder det:
- Kommunerne påtog sig en opgave, som de ikke kunne løse dengang. De kan heller ikke løse opgaven i dag. Der er en masse tabt viden, og tilbuddene er ikke tidssvarende, siger Erik Bonnerup.
Indsatsen er blevet splittet mellem kommunerne. Fagpersoner fra forskellige områder er derfor ikke længere samlet, lyder det.
- Mens man på hospitalsområdet meget rigtigt har samlet ekspertisen nogle færre steder, er man gået den stik modsatte vej med de handicappede i 98 kommuner, siger han.
Socialstyrelsen vurderer, at der er et tilstrækkeligt udbud på baggrund af rapporter fra kommunerne. Men Danske Handicaporganisationer (DH) kritiserer dog også indsatsen.
- Borgerne, som vi taler med, oplever, at der mangler specialiseret og sammenhængende viden i behandlingen af deres sager, siger formand Thorkild Olesen.
Social- og børneminister Mai Mercado (K) er glad for, at Socialstyrelsen vurderer, at der er tilstrækkeligt med specialiserede tilbud. Men indsatsen til handicappede kan altid gøres bedre, lyder det fra ministeren.
- Det er vigtigt, at kommunerne tager opgaven på sig og træffer beslutninger, som er til borgernes bedste. Derfor synes jeg, at det ikke er godt nok, hvis der er store forskelle ude i kommunerne, siger hun.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/