Blendede råvarer kan ligne alt muligt
I bestræbelserne på at hjælpe folk med tygge- og synkebesvær er flere sygehuse og plejecentre begyndt at blende patienternes/beboernes mad og derefter anrette den, så det ligner for eksempel almindelige rugbrødsmadder med leverpostej, flæskesteg eller æg og rejer. Det kunne Magasinet Pleje fortælle allerede tilbage i 2015 i denne artikel.
Men der sker hele tiden fremskridt i storkøkkenerne på den front. Senest har Regionshospital Nordjylland - der var blandt de første til at tilbyde gelésmørrebrød, , hvor råvarerne bliver blendet og tilsat husblas - forsøgt sig med på lagkager og banankager i geléform. Det fortæller køkkenleder Mona Stenskrog til dr.dk.
Til dr.dk fortæller formand for Dansk Selskab for Dysfagi - Dorte Melgaard om tendensen til, at flere og flere storkøkkener fremstiller gele-mad:
- Der er jo rigtig meget livskvalitet i, at man kan spise mad, og at man får den oplevelse, der ligger i at kunne deltage i et måltid, siger Dorte Melgaard.