Tandlæge til visitatorer: Brug de redskaber, I kender
Magasinet Plejes stikprøveundersøgelse blandt 12 danske kommuner viser, at antallet af visiterede borgere til omsorgstandplejen svinger mellem 0,9 procent og 4,8 procent. Men det er kun en enkelt kommune - nemlig København - der med 4,8 procent lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger på 4,9-5,9 procent. Det er kun de tre store kommuner, Odense, Aalborg og Aarhus, der når over tre procent. Resten har et stykke vej endnu.
Denne artikel har været bragt 24. marts i den trykte udgave af Magasinet Pleje. Avisen er normalt kun tilgængelig for vore abonnenter, men kan lige nu læses gratis som e-avis på magasinetpleje.dk. |
Tallene kommer ikke bag på tandlæge Lene Vilstrup fra Sundhedsstyrelsen, der har været med til at udarbejde rapporten ’Modernisering af omsorgstandplejen’, der udkom i efteråret ’16.
- De fleste af de visitatorer, der visiterer ældre til tandplejen, visiterer normalt efter lov om social service, mens visitation til omsorgstandplejen foregår efter sundhedsloven. Der kan opstå tvivl i vurderingen og behovet, siger Lene Vilstrup.
Hun opfordrer visitatorerne til at bruge de arbejdsredskaber, de allerede kender. En funktionsevnevurdering er for eksempel et godt værktøj.
- Vi er desuden på vej med en revideret vejledning til omfanget af og kravene til den regionale og kommunale tandpleje. Og vi prioriterer omsorgstandplejen, så denne del udkommer først, formentlig i efteråret 2017, siger Lene Vilstrup.
Sundhedsstyrelsen har ikke som konsekvens af ’Modernisering af omsorgstandplejen’ fået henvendelser fra kommuner med spørgsmål til, hvordan de styrker den kommunale visitering. Det er Lene Vilstrups vurdering, at kommunerne i stedet kigger hinanden over skuldrene for at drage erfaringer fra andre kommuner.
Anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen Plejepersonale i ældre og plejeboliger styrker indsatsen med daglig hjælp til mundpleje. Det vil medvirke til at forhindre spredning af bakterier fra mundhulen til resten kroppen og til at bevare eksisterende, faste og løstsiddende protetiske restaureringer.
Der bør stræbes målrettet mod at undgå større tandbehandlinger, idet begrænset kooperationsevne og mobilitet kan gøre tandbehandling vanskelig at gennemføre og være belastende for den ældre.
Omsorgstandplejen implementerer en individuel mundplejeplan for alle patienter i omsorgstandplejen, som en del af den generelle og individuelle forebyggelsesindsats ig i tæt samarbejde med ledelse og personale i ældre- og plejeboliger samt hjemmeplejen.
Omsorgstandplejens personale bør ved implementering af en individuel mundplejeplan følge særlige principper omkring tandplejens aktive tilstedeværelse i patientens nærmiljø, praktisk instruktion af omsorgs- og plejepersonale ude hos patienten og løbende monitorering af mundhygiejnen.
Omsorgstandplejen bør få adgang til patienternes plejejournal med henblik på at sikre nødvendig tand- og mundpleje og dokumentation af denne Tand- og mundpleje skal integreres i kommunernes tilsyn med plejehjem
Kommunerne bør udvikle en kvalitetstandard for individuel mundpleje for borgere, der hører ind under servicelovens § 83. Kilde: Modernisering af Omsorgstandplejen (2016) |