23948sdkhjf

Velfærdsvirksomheder går ikke oftere konkurs end andre brancher

- men der er stor forskel på, hvilken type der går konkurs - og hjemmepleje er ikke overraskende hyppigt ramt, viser tal fra Danmarks Statistik

Hjemmehjælpere, døgninstitutioner og andre, der leverer velfærdsydelser i kommunerne, går lige så ofte konkurs som private virksomheder som helhed.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Tallene viser også, at der er stor forskel på, hvor stor andelen af konkurser er i forskellige brancher indenfor velfærdsydelser.

175 private virksomheder på en række kommunale velfærdsområder er gået konkurs fra begyndelsen af 2009 til og med februar i år. Det svarer til 3,9 pct. af de 4.529 private virksomheder i brancherne, som har været aktive i perioden, skriver Danmarks Statistik.

43.658 aktive danske virksomheder gik konkurs fra 2009 til feb. 2017. Det svarer til 3,8 pct. af alle aktive virksomheder i perioden, hvilket er stort set det samme, som andelen af konkurser blandt virksomheder indenfor velfærdsområdet. Konkurserne indenfor velfærdsområdet er dog ikke ligeligt fordel mellem de forskellige velfærdsområder.

Blandt virksomheder, der arbejdede med hjemmehjælp, var andelen af konkurser relativt høj: 41 af de 632 private virksomheder gik konkurs fra 2009 til februar 2017. Det svarer til 6,5 pct.  

Men kun et enkelt plejehjem er i perioden gået konkurs: Det skete i 2010. Ialt 191 forskellige private plejehjem har været aktive i perioden.

Statistikken viser, at hjemmehjælp fylder mere blandt konkurser efter 2013.

De 175 konkurser fra 2009 til februar 2017 påvirkede i alt 2.288 ansatte. Flest – 1.192 – arbejdede med hjemmehjælp.

Levealderen for de konkursramte virksomheder varierede mellem brancherne. Hjemmehjælpsvirksomhederne havde en gennemsnitlig levetid på 4,7 år. For alle virksomhedskonkurser i perioden fra 2009 til februar 2017 var gennemsnitslevetiden 7,4 år.

Danmarks Statistik har ikke tal for hvor mange borgere, der er blevet påvirket af konkurserne, eller hvordan de er blevet det. Men inden for personlig pleje og praktisk hjælp i ældreplejen leverede private virksomheder omkring 37 pct. af arbejdstimerne i kommunerne i 2016, viser tallene.

Andelen af virksomheder på velfærdsområdet, der gik konkurs i perioden, var størst blandt behandlingshjem for stofmisbrugere og alkoholskadede. 23 af i alt 145 aktive virksomheder blev erklæret konkurs i perioden.

Tallene i artiklen stammer fra Statistikbanken og særkørsler på antallet af aktive virksomheder indenfor forskellige brancher. Det er ikke sikkert, at alle virksomhederne arbejder i kommunalt regi, kun at de arbejder med ydelser, som kommunerne også yder.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079