Aarhus på barrikaderne for kandidatuddannelse til sygeplejersker
Aarhus inviterer 5. maj til temamøde for fagpersoner fra alle landets kommuner, der sætter fokus på behovet for, at sygeplejersker opkvalificerer grunduddannelsen med en to-årig kandidatuddannelse – en APN uddannelse.
Dansk Sygeplejeråd og Aarhus Universitet deltager også.
- Sygeplejersker tager sig traditionelt af sygepleje, mens lægerne behandler, men grænserne er allerede udvisket på flere fronter. Vi har dygtige sygeplejersker, som hjælper mange borgere i korte og længere forløb. Det sker både ved akutte infektioner, multisygdom, demens og psykisk sygdom. I kommunerne overtager vi flere og flere opgaver fra hospitalerne, og derfor må vi sikre, at især sygeplejersker får endnu flere kompetencer for at sikre høj kvalitet af den hjælp hr. Hansen kan få, siger Kirstine Markvorsen, sundhed- og omsorgschef, Aarhus Kommune.
- Der bør udvikles en kandidatuddannelse, der holder fokus på praktiske færdigheder og knap så meget teoretisk undervisning. I det faglige miljø er der brug for sygeplejersker, som i langt højere grad kan sikre gode og velkoordinerede borgerforløb. Det sker gennem faglig udvikling, hvor deres kompetencer bliver udbygget og omsat til endnu bedre praksis. Desuden vil avancerede sygeplejersker mere kompetent kunne matche lægers muligheder for at delegere ordinationsret, siger Kirstine Markvorsen.
Sundhedsstyrelsen er samtidig netop ved at tage stilling til indholdet af en ny et-årig efteruddannelse og opkvalificering af samtlige kommunalt ansatte sygeplejersker:
- Det alene vil helt sikkert gøre en forskel for sygeplejen i kommunerne, men det er ikke nok. Vi skal samtidig sikre, at nogle få sygeplejersker desuden får APN-uddannelsen. Ligesom vi har set det i Norge, hvor sygepleje og behandling af især ældre bliver udført på et højere fagligt niveau i de kommuner, hvor der bliver suppleret med avancerede indsatser.