23948sdkhjf

Pårørende til demensramte med kørekort savner støtte

Ny undersøgelse sætter fokus på kørselsstop i forbindelse med demens.

De pårørende spiller en vigtig rolle, når ældre med demens skal træffe beslutningen om at holde op med at køre bil. De tager den svære snak med den demensramte og går for eksempel med til lægen, når køreevnen skal vurderes. Men de oplever at stå meget alene med ansvaret, særligt fordi det er svært at gennemskue ansvarsfordelingen mellem de forskellige myndigheder, der spiller en rolle i forløbet.

Det viser en ny undersøgelse blandt en række praktiserende læger og pårørende til demensramte.

Undersøgelsen trækker både på spørgeskemaer og interviews for at afdække den proces, der fører til, at en demensramt lægger kørekortet på hylden. 

Mens de deltagende læger oplever, at de har tilstrækkelig viden til at vurdere køreevnen hos patienter med demens, så efterlyser de pårørende, at andre aktører også inddrages – og særligt, at koordineringen mellem dem bliver bedre. 

Undersøgelsen viser, at de pårørende oplever en del fejl og misforståelser i kontakten med myndighederne for eksempel i form af modsatrettede beskeder eller manglende opfølgning. Det skaber frustration og forlænger en proces, der i forvejen er præget af både bekymringer og konflikter med den demensramte.

- I fremtiden vil der formodentlig komme flere familier, der skal håndtere deres demente pårørendes kørselsstop, og vores undersøgelse tyder på, at de har brug for mere støtte i processen, end de får nu, siger seniorforsker Anu Siren, som står bag undersøgelsen.

Undersøgelsen er finansieret af Trygfonden.

Du kan downloade rapporten "Demens og kørselsstop" på SFI´s hjemmeside.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113