23948sdkhjf

Velfærdsforskning skal ud over rampen

Nyt nationalt initiativ skal med inspiration fra Californien kommercialisere mere forskning fra danske universiteter.

Dansk forskning er med i den absolutte verdenstop og der ligger et stort potentiale gemt i patenter og forskningsresultater på de danske universiteter.

Udfordringen er at bringe viden, patenter og opfindelser fra universiteterne ud i erhvervslivet, så det kan omsættes til gode produkter og løsninger til glæde for brugerne i sidste ende.

Den udfordring vil fire universiteter sammen med Industriens Fond forsøge at finde en løsning på gennem initiativet Åbent Entreprenørskab.

Resultatet vil bl.a. være nye løsninger på velfærdsydelser, telemedicinske løsninger, robotteknologier og teknologier til rehabilitering.

En af hjørnestenene i Åbent Entreprenørskab er at der oprettes en selvstændig forretningsenhed på hver af de fire universiteter, Danmarks Tekniske Universitet, IT-Universitetet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet.

- Forretningsenhederne skal placeres decentralt på det enkelte universitet og beskæftige sig med et bestemt teknologisk felt, der indeholder et stort markedsmæssigt potentiale, og hvor forskningen har høj international klasse. Desuden skal forretningsenhederne bemandes med personer, der både har faglig forståelse for området, men som først og fremmest har erfaringer med entreprenørskab og virksomhedsdrift og som har et godt netværk og markedskendskab inden for det specifikke teknologiske felt, som den pågældende forretningsenhed fokuserer på, fortæller Mads Lebech, der er adm. direktør for Industriens Fond og opsummerer:

- På den måde samles en stærk teknologi, et interessant marked og et hold af dygtige folk, der kan bringe forskningen succesfuldt ud på markedet i form af for eksempel en ny spinout-virksomhed.

Og netop det dygtige hold, er nøglen til at lykkes. Det mener professor Jes Broeng, der gennem det seneste år har været gæsteforsker på UC Berkeley i Californien og som i de kommende år skal lede projektet Åbent Entreprenørskab.

- Mennesker og relationer er vigtige når man skal bygge bro mellem viden og erhverv. At omdanne forskningen til kommercielle succeser kræver derfor, at de rigtige mennesker involveres. Erfaringer peger på, at succesen bedst opnås ved at kommercialisere forskningen under ledelse af eksterne iværksættere med markedskendskab og erfaring inden for virksomhedsdrift i stedet for at lade forskningen forlade universitetet under ledelse af en professor eller en anden forsker, forklarer Jes Broeng, der er tilknyttet DTU Fotonik på Danmarks Tekniske Universitet og dér beskæftiger sig med innovation og entreprenørskab.

Udover professor Jes Broeng udgøres projektledelsen også af repræsentanter fra de øvrige deltageruniversiteter og desuden har projektet et internationalt advisory board. Alt i alt har Industriens Fond støttet projektet med 35 mio. kroner

Selvom de danske universiteter over en bred kam arbejder med techtransfer-aktiviteter allerede, så bliver initiativet fra Industriens Fond og det nye nationale samarbejde hilst velkommen.

- Gennem årene har vi heldigvis set spinout-virksomheder klare sig godt og skabe forretning ud af den viden som opstår ud af offentlig forskning. Men vi vil gerne se endnu flere og kvaliteten af vores forskning berettiger det ønske. Så her på stedet ser vi frem til både at lære og at lære fra os – og til at skabe en endnu tættere relation til erhvervslivet, siger innovationsdirektør Søren Damgaard fra Aalborg Universitet.

Samme budskab finder man hos Danmarks Tekniske Universitet, der også gerne vil udbygge samarbejdet med det danske erhvervsliv.

De fire universiteter og forretningsenhedernes forskningsfelter

Forretningsenhederne på hver af de fire universiteter i projektet har et klart fagligt fokus på et område med stort kommercialiseringspotentiale.

DTU: Fotonik, nanofotonik, lyskilder, lasere, sensorer, kommunikationsteknologi, kunstig intelligens, big data, algoritmer, virtual reality, augmented reality og digital biologi.

ITU: Databaser, big data, kunstig intelligens, machine learning, software, fintech, algoritmer, spiludvikling, programmering, robotteknologi og servicedesign.

AU: Naturvidenskab og Lifescience, herunder Biomedicin og iNANO med mange interdisciplinære aktiviteter.

AAU: Medical technology, biomarkers, biomechanics, biomedicine, decision support, cardiology, epidemiology, image analysis, medical informatics, neurology, telemedicine, rehabilitation technology, translational pain and welfare technology.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188