23948sdkhjf

Ny undersøgelse: Hjemmebesøg er en 'keeper'

- men der skal styr på planlægningen, når hjemmesygeplejersker og praktiserende læge skal afholde opfølgende hjemmebesøg hos ældre, i eget hjem eller på plejehjem, viser ny rapport fra KORA.

Hjemmebesøg giver tryghed for især ældre medborgere, der netop er udskrevet for hospotalet. Men besøgene kræver en masse organisering. Det viser en ny undersøgelse lavet af KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

Praktiserende læger og kommunale sygeplejersker fra hjemmesygeplejen og plejeboliger synes, at det er meningsfuldt med et fælles hjemmebesøg hos ældre skrøbelige borgere, efter de har været indlagt på hospitalet.

De opfølgende hjemmebesøg har været et tilbud til skrøbelige ældre borgere i Region Hovedstaden siden 2011. Ved besøget kigger borgerens egen læge og en sygeplejerske fra hjemmeplejen eller plejecenteret borgerens medicin igennem og vurderer borgerens helbred og funktionsevne. Under besøget vurderer de også, om borgeren har ekstra behov f.eks. for praktisk eller personlig hjælp i hjemmet.

De fagprofessionelle oplever, at besøget er med til at skabe bedre udskrivelsesforløb for borgerne. Men der er også en række praktiske udfordringer i at få gennemført besøgene, skriver KORA som kommentar til undersøgelsen.

- Det er meningsfuldt for både praktiserende læger og kommunale sygeplejersker at have et fælles møde hos borgeren efter en indlæggelse. De oplever, at de får en indsigt i borgerens situation, som de ikke havde før, og et bedre samarbejde. Fagpersonerne oplever det også positivt, hvis en pårørende deltager, fordi de kan uddybe borgerens situation yderligere – og så kan de pårørende have brug for at blive aflastet, så hjemmesituationen er holdbar for alle, siger Marie Brandhøj Wiuff, der har været projektleder på KORAs evaluering..

En af udfordringerne kan være at få hjemmesygeplejerskers og de praktiserende lægers kalendre til at passe sammen.

Og så skal der være mere klarhed over, hvem der tager initiativ til besøgene.

- Det vil være en fordel for indsatsens succes fremadrettet, hvis man fra centralt hold drøfter disse konkrete udfordringer. Både omkring kalendergymnastikken men også ansvaret for at tage initiativ til besøgene, siger Marie Brandhøj Wiuff.

Evalueringen er foretaget for Region Hovedstaden og PLO Hovedstaden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078