23948sdkhjf

Tønder tog hånd om brandfare på plejehjem

To brande hos samme borger fik fokus vendt mod brandfare hos rygere på Tønder Kommunes plejehjem. Nu har kommunen investeret i to flytbare sprinkleranlæg.

Hvis man nogensinde har oplevet et gulv rundt om en lænestol, der vidner om cigaretter på flugt fra en sovende mundvig, så har det sikkert også givet et ekstra sug i maven - når man tænker på de konsekvenser, en tændt cigaret kan få.

Desværre får flere kommuner først et wake up call, når skaden er sket. Og så er det ofte for sent ...

Denne artikel er bragt i Magasinet Pleje 24. marts 2017. Artikler som denne er normalt kun tilgængelige for vore abonnenter, men for en periode har Magasinet Pleje åbnet gratis op for avisens artikler og artikelarkivet.


Det siger Jonas K. Nielsen, produktchef hos Safe-Vent, der har agentur på det flytbare sprinkleranlæg ’Safe Granny’.

Produktet er et vandtågeanlæg, som bl.a. er udviklet til ældres egne boliger på plejehjem.

- Hvert år dør over 80 mennesker i en brand. Størstedelen af denne gruppe er over 67 år. Mange af disse dødsfald kunne have været undgået, hvis brandslukningen var bedre, siger Jonas K. Nielsen.

Stor interesse
Det danske marked har vist stor interesse for produktet, specielt fordi kommunerne er i gang med flere forebyggelsesprojekter, der kan inkludere sikkerhed ved brand og røgudvikling.

I Tønder Kommune samarbejdede man i 2016 med Brand og Redning Sønderjylland om et pilotprojekt sammen med Safe Granny.

Tønder Kommune købte to anlæg til to borgere på to plejehjem.

Mona Weiss, der dengang var leder på et plejehjem i Højer, fortæller, at det var to brande på ét plejehjem, der skabte frygt hos personalet.

- Vi har stået i situationer, hvor det kunne være gået rigtig galt. Heldigvis har vi ikke haft dødsbrande, men det var kun et spørgsmål om held. Vi har prøvet at redde en borger ud - samme borger to gange. En borger, som var inkarneret ryger, men ikke rigtig kunne finde ud af at styre de tændte cigaretter.

Flere gange kunne personalet komme ind i en rygers lejlighed og se tydelige brandmærker på gulvet.

- Derfor blev fokus vendt mod at finde en løsning, så en brand kunne slukkes hurtigt, hvis uheldet skulle være ude. Vi havde selvfølgelig - ligesom så mange plejehjem - brandhæmmende døre og ABA-anlæg. Vi satte askespande op istedet for poser. Vi brugte brandhæmmende sprays på møbler. Men til enkelte borgere havde vi behov for en ekstra indsats, siger Mona Weiss.

Man kommer til kort
Tønder Kommune udviklede et screeningsredskab til risikovurdering. Når personalet præsenterer en bekymring hos en borger, der ryger eller måske har for vane at tænde stearinlys og glemme at slukke dem, kan screeningsværktøjet bruges til at vurdere situationen.

- Vi taler selvfølgelig altid med de borgere, der er i risikozonen, men nogle gange kommer man til kort. Så er det rart at have muligheden for at sætte et sprinkleranlæg op. Vi kan mærke på personalet, at det skaber en tryghed. Alle frygter en dag at stå i en situation, hvor en tændt cigaret får den værst tænkelige konsekvens, siger Mona Weiss, der understreger, at hun ikke oplever ret mange borgere være en risiko i forhold til rygning.

- Der er en tendens til at knap så mange borgere ryger idag som tidligere. Ikke på plejehjem i hvert fald. I hjemmepleje-regi er det en helt anden snak ...

Mona Weiss’ oplevelse er, at dem der ryger på plejehjem til gengæld ryger rigtig meget - og grundet fysiske og mentale udfordringer har rygerne ofte en udfordring med at styre cigaretterne.

Fire superbrugere
Tønder kommune og beredskabet i Tønder har uddannet fire superbrugere, der selv kan servicere og opsætte anlægget.

De to anlæg, som Tønder har indkøbt, bliver idag brugt. Mona Weis vurderer, at det kunne være ønskværdigt at udbrede systemet til hjemmeplejen, hvor der formentlig er et større behov.

Hvis man vil vide mere om SafeGranny kan man besøge Safe Vent og Jonas K. Nielsen på CareWare-konferencen 4.-5. april i Aarhus.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11