Ved du hvornår du skal trække handskerne på?
Der er netop kommet nye nationale infektionshygiejniske retningslinjer om generelle forholdsregler.
De henvender sig til personale på både hospitaler, plejehjem og i hjemmeplejen og har blandt andet fokus på, hvornår man skal udføre håndhygiejne, og hvornår man skal bruge handsker og plastforklæder, og hvordan man håndterer rene og urene tekstiler som eksempelvis sengelinned og håndklæder.
- Vi har prøvet at gøre det meget konkret, fortæller hygiejnesygeplejerske Hanne Hvingelby fra Infektionshygiejnisk Enhed, Hospitalsenheden Vest, der har siddet med i arbejdsgruppen som repræsentant for Fagligt Selskab for Hygiejnesygeplejersker.
I de nye retningslinjer er der en oversigt over de seks vigtigste generelle forholdsregler. For eksempel er der en beskrivelse af, hvordan man udfører korrekt håndhygiejne.
- Når vi taler om generelle forholdsregler, så tror jeg, at alle i første omgang tænker håndhygiejne, og det er jo også rigtigt. Det vi kan se som hygiejnesygeplejersker, det er, at håndhygiejne bliver udført, men ikke altid på rette tid og på rette måde, siger Hanne Hvingelby.
Tilrettelæggelse af arbejdsgange er grundlæggende i forhold til infektionshygiejniske forholdsregler, forklarer hun. I de nye retningslinjer er der masser af konkrete eksempler på forkerte og rigtige arbejdsgange.
- Håndhygiejne og arbejdsdragt er jo en del af tilrettelæggelsen af arbejdsgangene, og derudover hører også genbehandling af medicinsk udstyr og håndtering af tekstiler og hvad skal man tænke på, når man indkøber varer og nye møbler eller inventar i forhold til det infektionshygiejniske, fortæller hun.
Denne artikel har været bragt i den trykte avis, Magasinet Pleje, 28. april 2017. Normalt ville artiklen være låst og kun tilgængelig for vore abonnenter. Vi har åbnet op for hele vores pleje-univers for en periode, så du gratis kan læse med og også dykke ned i vores arkiv. |
En grundviden
De nye infektionshygiejniske retningslinjer om generelle forholdsregler i sundhedssektoren er udarbejdet og udgivet af Central Enhed for Infektionshygiejne, Statens Serum Institut, i samarbejde med infektionshygiejniske eksperter.
Det er første gang, man har lavet en national retningslinje, som danner grundlag for alle de andre retningslinjer, vi har inden for infektionshygiejne, fortæller Hanne Hvingelby.
- Vi kan lave retningslinjer for, hvordan vi omgås patienter med for eksempel MRSA eller HIV, men det bygger altid på en grundviden om den grundlæggende infektionshygiejne, som vi egentlig forudsætter indgår i alt, vi foretager os. Der er måske en antagelse om, at det kan vi, som hygiejnesygeplejersker så ved vi, at sådan forholder det sig ikke, det er rigtig svært nogle gange at gøre det, vi altid skal gøre, og vi kan se, at der sker fejl undervejs, forklarer hun.
Nationale infektionshygiejniske retningslinjer om generelle forholdsregler i sundhedssektoren ligger til fri download på Statens Serum Instituts hjemmeside ssi.dk.
Hygiejnesygeplejersker inviterer til temadag Når Fagligt Selskab for Hygiejnesygeplejerskers årlige temadag løber af stablen i næste uge, så skal det handle om de nye nationale infektionshygiejniske retningslinjer, og hvordan de omsættes i praksis. Der vil være oplægsholdere fra både hospitaler og kommuner. |
De nye retningslinjer De nye infektionshygiejniske retningslinjer henvender sig til hele sundhedssektoren. |