Patienter får deres eget fodboldhold i Holstebro
På Regionshospitalet Holstebro har Urinvejskirurgisk Afdeling indgået et nyt samarbejde med Holstebro Kommune og en række andre aktører om at etablere et fodboldhold som et genoptræningstilbud til mænd, der er blevet opererede eller har modtaget en anden form for behandling for prostatakræft.
Det lokale fodboldhold, FC Prostata Holstebro, bygger på et forskningskoncept fra Rigshospitalet, der viser, at fodboldtræningen har en positiv effekt på muskelstyrke, muskelmasse, kondition, balance, træthed og livskvalitet hos mænd med prostatakræft.
Ledende overlæge Peder Graversen på Urinvejskirurgisk Afdeling hilser det nye koncept i Holstebro velkomment, og mener, at tilbuddet om fodboldtræning har potentiale for at komme mange patienter til gavn.
- Vi diagnosticerer cirka 550 nye patienter med prostatakræft hvert år, og lægerne på Urinvejskirurgisk Afdeling vil tale med alle patienter for at finde ud af, om fællesskabet og træningen i FC Prostata er en god mulighed for den enkelte, siger han.
På Urinvejskirurgisk Afdeling er man ved at gøre sig sine egne erfaringer med de mulige sidegevinster af træning. Projektsygeplejerske og ph.d. studerende Brigitta R. Villumsen er i øjeblikket i gang med at undersøge, om styrke- og kredsløbstræning i hjemmet kan være nok til at modvirke nogle af de bivirkninger, der er ved at være i antihormonel behandling for prostatakræft. Ph.d.-projektet henvender sig til de patienter, som enten ikke kan, eller har lyst til, at tage hen til et træningstilbud eller at træne sammen med andre.
- Behandlingen er en medicinsk kastration, som betyder, at mange af patienterne oplever at blive ramt af impotens, depression, træthed og vægtøgning, ligesom de også mister muskelmasse og kalk i knoglerne. Vi er derfor ved at gennemføre et videnskabeligt forsøg, som ikke kræver, at deltagerne skal ud af døren for at træne. De kan træne hjemme på stuegulvet ved hjælp af træningsprogrammer på en spilkonsol. Patienterne er begejstrede for muligheden, og indtil videre tyder meget på, at hjemmetræning kan have en positiv effekt på konditionen, fortæller Brigitta R. Villumsen.
Etableringen af FC Prostata Holstebro sker i samarbejde mellem Måbjerg IF, Urinvejskirurgisk Afdeling på Regionshospitalet Holstebro, den lokale afdeling af patientforeningen PROPA, Holstebro Kommune, DBU og FC Prostata. Tilbuddet er for alle mænd, der har – eller har haft prostatakræft. Det er ikke en forudsætning, at man tidligere har spillet fodbold eller dyrket anden træning. Konceptet bygger på et forskningsprogram fra Rigshospitalet, hvor man bruger fodboldtræningen som en metode til genoptræning efter operation eller anden behandling. |