23948sdkhjf

Region: Forståeligt at sjællændere indlægges oftere

En stor mangel på læger er en af grundende til, at sjællændere indlægges oftest, mener sundhedsfaglig chef.

Det er helt forståeligt, at kommunerne i Region Sjælland har en meget høj indlæggelsesfrekvens.

Det siger Preben Cramon, der er sundhedsfaglig chef og overlæge i Region Sjælland.

Hans udmelding kommer, efter at Jyllands-Posten skriver, at sjællænderne havner i hospitalssengen langt oftere end fynboerne og jyderne. Og især den vestlige del af Region Sjælland har en høj indlæggelsesfrekvens.

Det er data fra Landspatientregistret og Danmarks Statistik, der viser, at der er en markant forskel på, hvor hyppigt danskere øst og vest for Storebælt bliver indlagt.

Kigger man på tallene, kan man for eksempel se, at borgerne på Lolland, der også hører til Region Sjælland, bliver indlagt dobbelt så ofte som borgerne i Aarhus Kommune.

Men det er der ifølge Preben Cramon en rigtig god forklaring på.

- Årsagen er, at det område, hvor vi har de mange indlæggelser og længerevarende indlæggelsestider, er der, hvor vi har landets højeste sygelighed.

- Vi har den højeste forekomst af diabetes, kol, hjerte-kar-sygdomme og samtidig har vi også en meget stor andel med psykiatriske problemer. Så det gør, at vi skiller os klart ud, siger han.

Den høje indlæggelsesprocent i Region Sjælland kan også forklares med den store mangel på læger, som regionen oplever, mener Preben Cramon.

- Ud over, at vi har den mest syge befolkning, så har vi også det område, der har den største lægemangel. Vi mangler praktiserende læger, og vi mangler praktiserende speciallæger, siger han.

Han forklarer, at i området fra omkring Østerbro og op til Taarbæk, er der 114 praktiserende speciallæger per 100.000 borgere. Men i Region Sjælland er der 14 praktiserende speciallæger per 100.000 borgere.

- Der er noget grotesk i, at det område, hvor befolkningen er mest syg, også er det område, hvor der er færrest læger, siger Preben Cramon.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079