FOA: Kommuner presses til at fyre fastansatte
Kommunerne bruger stadig flere frivillige, fordi de er klemt økonomisk. Først kom de ind på væresteder i udkanten af kernevelfærden. Nu ansættes flere frivillige på hospitaler og andre offentlige institutioner.
Det siger Dennis Kristensen, som er formand for FOA, der organiserer sosu-assistenter og andre offentligt ansatte.
- Vi får flere og flere frivillige ind på hospitaler, ældrepleje og daginstitutioner. Det gør selvfølgelig, at flere opgaver bliver udført, siger Dennis Kristensen.
- Vi rejser advarselsflaget, når kommunerne argumenterne med, at de er så pressede, at de er nødt til at skaffe sig andre arbejdstimer, end de betaler løn for.
Han mener dog som Socialdemokratiet og regeringen, at ledige på dagpenge og efterlønnere skal kunne lave frivilligt arbejde uden træk i offentlige ydelser.
Men frivillige må ikke erstatte offentligt ansatte, siger han.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og socialminister Mai Mercado (K) vil ifølge avisen Danmark ikke straffe ledige for frivilligt arbejde.
Som beskæftigelsesminister satte S-formand Mette Frederiksen et forsøg i gang. Efterlønnere kunne arbejde 15 timer om ugen på et plejehjem eller i en fitnessforening. For ledige på dagpenge er grænsen 10 timer.
Under forsøget indrømmede flere borgmestre, at de var så pressede, at de ikke kunne garantere, at frivillige ikke gratis udførte lønnet arbejde, siger FOA's formand.
- Det er absurd, at man som ledig skal stå til rådighed for anvist arbejde, men i kommunen gerne må udføre arbejde, som ellers ville være lønnet. Disse grænser bliver mere og mere presset, mener Dennis Kristensen.
- Velfærdssamfundet kan ikke være bekendt at love borgerne en professionel indsats, som skal udføres gratis af frivillige, siger FOA's formand.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/