23948sdkhjf

Dansk Handicap Forbund: Tænk niveaufri adgang ind fra starten

Vi lever alle længere, og dermed virker regeringens ønske om at droppe kravet til at nybyggede private enfamiliehuse tilbageskuende, mener Dansk Handicap Forbund. I stedet burde regeringen se kravet som en mulighed for at gå forrest inden for design og innovation, lyder det.

I sidste uge kom det frem, at regeringen ønsker at droppe kravet om, at nybyggede privatboliger skal bygges tilgængeligt for alle. Regeringen vil gøre kravet til en tilvalg for den enkelte, men det er en helt forkert vej at gå, mener landsformand Susanne Olsen fra Dansk Handicap Forbund.

- Når man bygger huse i dag, findes der en lang række love og regler, som bygherren skal leve op til, og kravet om tilgængelighed for alle er blot ét i rækken. Vi lever alle længere, og dermed er f.eks. niveaufri adgang til vores private boliger noget, som berører os alle – ikke kun en mindre gruppe mennesker i kørestol, som det af og til kan lyde som om. Regeringen burde anskue det som en måde at fremtidssikre boligerne her hjemme, så alle kan være med, siger Susanne Olsen med henvisning til beregninger fra Danmarks Statistik, som viser, at en million danskere i 2016 vil være over 70 år.

Tænk det ind som design fra starten

En opgørelse fra SFI – Det Nationale Center for Velfærd viser, at hver fjerde mobilitetshandicap opstår i alderen fra 40-49 år – og knapt hvert femte opstår i alderen 50-64 år. Ifølge samme rapport fra 2014 opstår i gennemsnit hvert femte mobilitetshandicap i alderen 16 til 64 år.

- Tallene taler sit eget tydelige sprog, og de gør det klart, at vi alle kan få en eller anden form for handicap – og at risikoen er større, end man måske umiddelbart går og tænker, lyder det fra Susanne Olsen.

I 2010 indførte politikerne kravet om universelt design – og altså dermed niveaufri adgang – i enfamiliehuse til private i bygningsreglementet, og det var det den rigtige vej at gå, mener landsformand Susanne Olsen. For når man tænker det ind fra starten, kan man lave løsninger, som er vand på møllen for et kendt designerland som Danmark, lyder det.

- I Danmark lever vi godt af at eksportere vores smukke design og innovative løsninger i arkitekturen, og et krav som det, regeringen nu ønsker at afskaffe, burde tænde vores kreative hjerner fremfor at opleve det som et problem, siger Susanne Olsen.

- Universelt design handler ikke om ramper til kørestolsbrugere eller andre påklistrede løsninger. Det handler om design, som kan bruges af alle. Det er en stor vision, som burde åbne op for innovation og skaberglæde hos både arkitekter og designere, da intentionen er, at der skal bygges, så alle kan færdes i bygninger og nybyggede huse uanset alder, højde, vægt og mobilitet. Danmark kunne være et foregangsland på området, hvis vi ville, da vi har en lang tradition for arkitektur og design, konstaterer landsformand Susanne Olsen.

I Danmark har regeringen og Folketinget tilsluttet sig FN’s handicapkonvention i 2009. Konventionens artikel 2 beskriver universelt design, og det undrer Susanne Olsen, hvordan man med den ene hånd kan skrive under på de forpligtelser, der følger med konventionen, mens man med den anden kan foreslå, som man gør.

”Det undrer mig meget, og jeg håber bestemt ikke på, at forslaget bliver vedtaget. Vi vil i hvert fald gøre vores til, at regeringen kommer på andre tanker,” lyder det.

Hørringsfristen for forslaget er den 10. maj 2017.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125