23948sdkhjf

Kommunen trådte til, da hospitalet holdt flyttedag

Sygeplejersker blev frigjort til at passe patienterne i eget hjem, mens to geriatriske afdelinger blev slået sammen på Skejby Sygehus

De geriatriske afdelinger på det tidligere Århus Amtssygehus og det tidligere Marselisborg Hospital er flyttet til Skejby Sygehus. Et projekt, der gav udfordringer - for hvor gør man af patienterne, mens flytningen står på?

I Aarhus lå løsningen heldigvis lige for: Med et forbilledligt samarbejde med Aarhus Kommune lykkedes det at samtlige 32 patienter fik pleje, omsorg og behandling, mens flyttemænd og medarbejdere baksede med flyttekasser.

- Flytningen er gået over al forventning. Den væsentligste årsag var Aarhus Kommunes helt utrolige indsats for at hjælpe os med at bringe antallet af patienter ned til 0 på flyttetidspunktet, siger ledende overlæge Else Marie Damsgaard.

Det lykkedes at udskrive alle patienter og undgå indlæggelse af nye patienter i afdelingen inden flytningen. Det kunne lade sig gøre, fordi Aarhus Kommune bidrog med tage syge borgere hjem, og fordi personalet på afdelingen - der nu kaldes ’Ældresygdomme’ - kørte ud til patienterne i deres egne hjem. Også de øvrige afdelinger på Aarhus Universitetshospital udviste stor hjælpsomhed.

- Med udgangspunkt i patienternes behov fik vi i samarbejde med kommunen skabt den bedste løsning. Dermed slap patienterne for at blive en del af flyttekaos i en flyttende afdeling, hvilket ville have været en særlig belastning og kan udløse delirium hos syge, ældre mennesker, siger oversygeplejerske Kirsten Rahbek.

Denne artikel har været bragt i den trykte avis, Magasinet Pleje, 28. april 2017.

Normalt ville artiklen være låst og kun tilgængelig for vore abonnenter. Vi har åbnet op for hele vores pleje-univers for en periode, så du gratis kan læse med og også dykke ned i vores arkiv.



22 til eget hjem

I takt med, at antallet af patienter i afdelingerne faldt, blev personalet frigjort til at tage hjem til patienterne og give dem hospitalsbehandling i eget hjem.

10 patienter blev kørt på korttidspladser i kommunen, men de øvrige 22 blev kørt til eget hjem. I samspil med akutsygeplejen og hjemmeplejen havde sygeplejersker fra hospitalet faste vagter hjemme hos borgerne - og lægerne tog også hjem til patienterne.

Og forarbejdet: Det var ikke specielt formelt. Medarbejderne trak i arbejdstøjet i takt med, at hospitalet løbende sendte patienter hjem.

Det fortæller chef for akuttilbud og rehabilitering, Anja Thoft Bach, Aarhus Kommune.

- Vi fik et opkald fra hospitalet ca. 14 dage forud for, at flytningen skulle foregå. Så tog jeg fat i min organisation, mens hospitalet efter aftale begyndte at sende patienter hjem eller til korttidspladser. Alt blev aftalt via telefon og mail. Vi holdt ingen større projektmøder. Men det kunne også udelukkende lade sig gøre - tror jeg - fordi vi i forvejen kender hinanden ret godt og har et godt samarbejde på tværs af den kommunale og den regionale sektor, siger Anja Thoft Bach.

Sundt at opleve to sider

Hvad har I lært af processen?

- Medarbejderne har lært vældig meget - både dem, der er ansat hos os og dem, der er ansat på sygehuset. De hospitalsansatte sygeplejersker er ikke vant til at agere i vores kommunale praksisfelt, og jeg tror, det har været sundt at opleve verden set fra begge sider.

I bagklogskabens lys mener Anja Thoft Bach, at enkelte, ældre patienter måske skulle have været flyttet til en anden afdeling under flytningen i stedet for en korttidsplads i kommunen.

- Til andre kommuner og regioner, der skal ud i samme øvelse vil jeg nok sige: Sørg for en tydelig kommunikationsplan, så alle parter kender deres rolle.

Alle patienter fra Århus Amtssygehus og Marselisborg Hospital var enten udskrevet eller tilbage på den nye afdeling ’Ældresygdomme’ på Skejby Sygehus i løbet af 3-4 dage.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078