Robotter skal fragte medicin i Herlev
Herlev Hospital er det første hospital i Danmark, der har indført selvkørende robotter samt et automatisk anlæg til modtagelse og opbevaring af forbrugsvarer.
I de sidste tre måneder har 11 AGV’er kørt rundt på gangene i og under hospitalet for at blive tilpasset miljøet og de opgaver, de skal løse.
Varerne transporteres uden indgriben fra medarbejdere fra varemodtagelsen frem til centrale fordelingscentre og på sigt helt frem til de enkelte afdelinger.
- AGV’erne kører 200 ture i døgnet og lige nu er det vogne med forbrugsvarer og affald, de kører med. På længere sigt skal robotterne også køre med medicin, linned og sterilt udstyr til f.eks. operationer, så der kan foregå en konstant og automatisk tilførsel af det til sygehusafdelingerne, siger Lars Sønderskov, chefkonsulent på Herlev Hospital.
Denne artikel har været bragt i den trykte avis, Magasinet Pleje, 28. april 2017. Normalt ville artiklen være låst og kun tilgængelig for vore abonnenter. Vi har åbnet op for hele vores pleje-univers for en periode, så du gratis kan læse med og også dykke ned i vores arkiv. |
Automatisk anlæg
AGV’erne er koblet til en større fordelingsanlæg med 20 vognbaner i kælderen under hospitalet, der koordinerer alle robotternes kørsler.
Vogne med varer placeres i rækkefølge kodet efter det tidspunkt for, hvornår de skal køre ud til en bestemt afdeling. Herefter kobler robotten sig på vognen og sørger for rettidig udbringningen via sygehusets tunnelsystem.
- AGV’erne finder selv rundt ved hjælp af et indbygget styresystem, og de ved præcis, hvordan deres omgivelser og miljø ser ud. På deres vej til afdelingerne kan de dog ikke undgå at møde personale, men fordi AGV’erne navigerer med sensorer, bremser de helt automatisk op, hvis en person træder ud foran dem, siger Lars Sønderskov.
Ansatte og robotter side om side
Og netop interaktionen med de ansatte har været en udfordring under AGV’ernes prøvekøreperiode.
- AGV’erne er topmoderne og navigerer rundt i et miljø, hvor der fx stadig er oldschool madvogne, der skubbes frem og tilbage mellem stuerne. Før stoppede robotterne fem meter før en forhindring for sikkerhedens skyld, men det gjorde robotternes kørsel rigtig langsom. Sammen med leverandøren fik vi justeret sikkerhedsafstanden, så vi både er sikre på, at de ikke kører ind i ting, og samtidig at personalet kan få forbi, uden robotten stopper, siger Lars Sønderskov.
Flere robotter på vej
De 11 AGV’er er indtil videre kun begyndelsen på hospitalets roboteventyr. Yderligere 14-15 stykker er planlagt til at indgå i arbejdet med at fragte gods rundt på hospitalsgangene.
- Det handler ikke om, at vi er i gang med at spare personalet væk. Overhovedet ikke. Vi vil bare gerne have materialerne hurtigt leveret til afdelingerne, så personalet kan bruge deres tid på patienterne og ikke på at hente varer, siger Lars Sønderskov.
Han uddyber, at robotterne har betydet en forandringskultur blandt personalet, fordi noget af det tekniske personale har skullet skifte deres truck ud med betjening af AGV’erne.
- Vi kunne godt mærke, at noget af personalet var lidt usikre i deres håndtering af robotterne, men nu går de til dem, som havde de ikke bestilt andet. Jeg kan også mærke, at de er stolte over, at Herlev Hospital er så langt fremme og er gået all in på automationen, slutter Lars Sønderskov.
AGV´erne på Herlev Hospital er leveret af A&K Automation Varemodtagelsen og 11 AGV´er håndterer i øjeblikket ca. 200 transportvogne i døgnet Den fuldautomatiske varemodtagelse er på 2.400 m2 Når Herlev Hospital er fuldt udbygget, vil d 11 AGV´er blive suppleret med yderligere 15-20 AGV´er og gennemføre 7-800 transporter i døgnet. |