Nye teknologier skal forhindre fald på sygehuse
Gennem det seneste år har hospitaler i Region Hovedstaden sammen med VihTek - Videncenter for hjælpemidler og velfærdsteknologi - testet nye faldforebyggende teknologier.
- Mange steder har man arbejdet målrettet og effektivt på at reducere og forebygge fald. Vi er hele tiden i dialog med klinikken, og har fået henvendelser fra forskellige afdelinger på blandt andet Rigshospitalet, som har efterspurgt, hvordan kan vi forebygge smartere. Vi kunne se, at der er udviklet teknologier, som vi endnu ikke har sat i brug i klinikken, fordi hvordan skulle man vide, de eksisterer, fortæller afdelingsleder i VihTek, Charlotte Kira Kimby.
Projektet Treax Pads fra INNOVAID er blevet testet på Faldklinikken på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. |
VihTek har derfor undersøgt, hvad der findes af løsninger på markedet, og været i dialog med klinikkerne om, hvad de tror, der ville være anvendeligt for deres patientgruppe. Projektet har haft fokus på en sengesensor, en gulvseng, et træningssystem samt beroligende hjælpemidler.
- Det handler om at være åben for at se, hvordan kan vi løse det her på forskellige måder. Vi tror ikke på, der er én løsning, der rammer alle behov. Det handler om at finde den rette teknologi til det rette problem, og der er ikke nogen one size fits all, men til gengæld må vi så være glade, når vi finder noget, der lige præcis løser det problem, de har, forklarer hun.
Et rigtigt match
Det gælder om at finde det rigtige match mellem menneske og teknologi, forklarer udviklingskonsulent Anne Marie Berg fra VihTek.
Hun har været projektleder på afprøvningen af en sengesensor. Teknologien har været testet på forskellige afdelinger, og resultaterne har været blandede, fordi den egner sig ikke til alle patienter.
Sengesensoren registrerer, når patienten sætter sig op eller stiger ud af sengen, og så sender den en alarm til personalet med det samme. Men på nogle afdelinger er patienterne for hurtige, og personalet kan ikke nå ind på stuen, før patienten er ude af sengen. Det oplevede man blandt andet på en afdeling for traumatisk hjerneskade. Derimod fungerer løsningen rigtig godt til patienter på apopleksiafsnittene.
- Patienterne er ofte ældre og de er ikke hurtigt ude af sengen, så dér fungerer løsningen. Den første patient vi prøvede det på, det var en ældre mand, som var indlagt efter en apopleksi. Efterfølgende sagde de sosu-assistenter, der passede på ham, at de havde sparet en fast vagt i tre uger. Så det var meget tydeligt, at dét var det rigtige match, siger Anne Marie Berg.
Denne artikel har været bragt i den trykte avis, Magasinet Pleje, 28. april 2017. Normalt ville artiklen være låst og kun tilgængelig for vore abonnenter. Vi har åbnet op for hele vores pleje-univers for en periode, så du gratis kan læse med og også dykke ned i vores arkiv |
Projektet er nu afsluttet, og der er lavet en evalueringsrapport samt en implementeringsguide til hver enkelt teknologi, som alle interesserede kan rekvirere hos VihTek.
- Og vi vil som videnscenter også altid kunne fungere som konsulenter og er altid villige til at hjælpe en klinik i gang med noget af det, vi har testet, fortæller Charlotte Kira Kimby.
Sengesensor skaber større tryghed på Rigshospitalet - Glostrup På Rigshospitalet – Glostrup har afsnit N45 på Neurologisk Klinik testet en sengesensor i samarbejde med VihTek - Videncenter for hjælpemidler og velfærdsteknologi. |