23948sdkhjf

FTF: Kommuner forventer forringet velfærd

Halvdelen af landets kommunaldirektører mener, at borgerne skal ruste sig til forringede serviceydelser, især på ældreområdet. - Rehabilitering og velfærdsteknologi kan give forbedringer og effektiviseringer, men langt fra nok, siger Varde Kommunes Mogens Pedersen.

Forringet service og velfærd er fremtiden på grund af regeringens krav om effektiviseringer og nedsættelse af servicerammen. Det vurderer halvdelen af landets kommunaldirektører i ny undersøgelse, som er foretaget af FTF.

Finansminister Kristan Jensens udmelding om, at regeringen vil fastholde en stram kurs i det offentlige med krav om årlige effektiviseringer i form af produktivitetsforbedringer på to procent på sygehusene samt effektiviseringer og faldende serviceramme i kommunerne, får kommunerne til at se mere negativt på fremtiden.

Syv ud af ti kommunaldirektører siger i undersøgelsen (72 procent), at der ikke er økonomisk råderum til kvalitetsforbedringer på serviceområdet.

Næsten fire ud af ti (38 procent) siger, at serviceniveauet forringes i 2018, mens 54 procent svarer, at det årlige effektiviseringskrav og den årlige rammenedsættelse vil forringe serviceniveauet i kommunen om fem år.

Det demografiske udgiftspres fortsætter i mange år; i 2025 vil være cirka 246.000 flere børn og ældre end i dag.

- Vi har vanskeligt ved at finde effektiviseringsmuligheder, og vores medarbejdere løber allerede i dag stærkt. Effektiviseringsbidraget koster os 45 mio. kr. over fire år fra 2018-2020. Dertil bortfalder fra næste år et udligningstilskud på 30 mio. kr. årligt. Derfor har vi ikke til de kvalitetsforbedringer, som vi godt kunne tænke os, og der er ikke råd til at ansætte flere sosu'ere, lærere og pædagoger. Det vil samlet set påvirke serviceniveauet negativt de kommende år, siger kommunaldirektør i Varde Kommune, Morgens Pedersen til ftf.dk.

Han uddyber:  - Rehabilitering og velfærdsteknologi kan give forbedringer og effektiviseringer, men langt fra nok. Bare at lade de ansatte løbe stærkere er ikke en mulighed, for de er allerede i dag hårdt spændt for. Der er brug for flere ansatte på grund af de flere ældre. Det presser budgettet, og vi har netop præsenteret vores politikere for et effektiviseringskatalog med forslag svarende til 64. mio. kr., som politikerne kan gøre brug af for at effektivisere vores drift, siger Morgens Pedersen.

-"Regeringen må give kommunerne og regionerne lov til at bruge flere penge på velfærd. Effektiviseringskrav og udgiftslov, der hver år sættes ned, betyder forringelser. Det er vigtigt at kommunerne ved forhandlingerne med regeringen sikres flere penge. Hvis det ikke bliver med denne økonomiaftale mellem KL og regeringen, må det blive ved finansloven for 2018, siger FTF's formand Bente Sorgenfrey.  

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093