23948sdkhjf

Fremtidens nære sundhedsvæsen handler om helhed

Med de nye supersygehuse følger kravet om, at patienter udskrives tidligere, hvilket igen er med til at øge presset på kommuner og almen praksis. Et afgørende fokus i fremtidens nære sundhedsvæsen vil derfor være at sikre den nødvendige forebyggelse og sundhedsfremme, mener '6-byerne'.

KL skal være en central part i forhandlingerne om aftalen med almen praksis, og så skal kommunerne og de praktiserende læger arbejde tættere sammen om den borgernære sundhedsindsats.

Det er oplægget fra landets seks største kommuner, der med et politisk udspil giver deres bud på fremtidens nære sundhedsvæsen som oplæg til sundhedsministerens i den nærmeste fremtid præsenterer regeringens udspil til det nære sundhedsvæsen.

6-byerne -  København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers - håber, at udspillet vil rumme ambitionen om at turde nytænke måden, vi har indrettet sundhedsvæsenet på i dag.

I sit eget udspil til det nære sundhedsvæsen foreslår 6-byerne blandt andet, at der kigges til andre lande som fx Norge, hvor almen praksis er forpligtet til at levere 20 procent af deres arbejdstid i kommunerne. 

- Kommunerne og den praktiserende læge er de to vigtigste aktører i det nære sundhedsvæsen. Derfor dur det ikke, at vi arbejder adskilt. Der er brug for et helhedsorienteret fokus på borgernes sundhed, og de praktiserende læger bør være en fast samarbejdspartner i forebyggelses- og rehabiliteringsindsatsen, men også i kommunernes beskæftigelsesindsats og på børne- og socialområdet, siger Ninna Thomsen, sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune.

Udvalgsformand Henning Ravn, Esbjerg, bakker op:

- Det er vigtigt, at vi i Danmark giver alle borgere lige mulighed for at få adgang til en praktiserende læge. Da lægemanglen har stået på i flere år, har Esbjerg Kommune siden 2016 valgt at investere i udviklingen af kvaliteten i sygeplejen. Vi har f.eks. oprettet syv sygeplejeklinikker og et akutteam bestående af 12 erfarne sygeplejersker, som har deres daglige gang både på Akutmodtagelsen på Sydvestjysk Sygehus og i borgernes hjem. Teamet har som det eneste i Danmark fælles ledelse mellem Sygehuset og Esbjerg Kommune. Det sikrer, at borgere i Esbjerg Kommune oplever smidige overgange på tværs af kommunen og sygehuset, og der leveres akut sygepleje i borgernes eget hjem. Akutsygeplejen har direkte adgang til lægerne på Sydvestjysk Sygehus, indtil borgerne er færdigbehandlet, og herved aflastes de praktiserende læger, siger udvalgsformand Henning Ravn.

 

”Aarhus Kommune er lykkedes med at skabe langt bedre nære tilbud til borgerne. Vi vil fortsætte det gode samarbejde med læger, hospitaler og region, og jeg ser gerne, vi udvikler endnu flere nære tilbud. Skal det nære sundhedsvæsen lykkes på lang sigt, så kræver det, at vi fortsætter dialogen med borgerne, så de løsninger vi laver, tager udgangspunkt i borgernes hverdag. Det sikrer også, at det nære sundhedsvæsen bliver for alle,” siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune.

En central del af 6-byernes udspil er, at sundhedsvæsenet skal være præget af en tydelig opgavedeling, og at økonomien følger opgaverne.

  • Vi ser et stigende antal opgaver, som ender i kommunerne. Det giver tit og ofte mening, da vi ved, at borgerne kommer sig hurtigst og bedst, når de er hjemme hos dem selv. Men vi ønsker, at økonomien skal følge med i anerkendelse af, at vi i kommunerne kommer til at løfte en større opgave i det sammenhængende sundhedsvæsen. Vi skal have fokus på borgernes sundhed og livskvalitet, og det gør vi kun ved at give mulighed for, at kommunerne økonomisk er i stand til at kvittere med det rette høje faglige niveau, og det koster, siger Brian Dybro, formand for Sundhedsudvalget i Odense.

    Med de nye supersygehuse følger kravet om, at patienter udskrives tidligere, hvilket igen er med til at øge presset på kommuner og almen praksis. Et afgørende fokus i fremtidens nære sundhedsvæsen vil derfor være at sikre den nødvendige forebyggelse og sundhedsfremme, mener 6-byerne. 
    ”I Aalborg Kommune har vi placeret medarbejdere fysisk på regionshospitalet for at tage bedst muligt hånd om borgere, som udskrives til eget hjem. Udskrivningsenhed Aalborg er vores skiftespor mellem hospitalet og kommunen. Et samarbejde mellem kommune og region, som skaber tryghed og sammenhængende forløb for borgerne i mødet med sundhedsvæsenet. Udskrivningsenheden sikrer, at borgerne ikke skal bruge energi på, hvem de modtager støtte fra, men i stedet kan koncentrere sig om at genfinde en så selvstændig tilværelse som muligt,” forklarer rådmand Thomas Krarup om Aalborg Kommunes metode til at håndtere alle udskrivelser af kommunens borgere fra både somatiske og psykiatriske sygehuse.

- Sundhedsfremme handler om at højne borgernes livskvalitet og mulighed for at leve det liv, de gerne vil – uanset sociale forudsætninger. Vi er kommunerne meget optagede af, at vi bruger de kommunale institutioner og indsatser til at være med til at sætte fokus på sundhed og investere i at løfte den samlede sundhedstilstand.  Gennem de rette indsatser og ved at sætte ind så hurtigt som muligt vil vi kunne bidrage til at arbejde med forebyggelse af livsstilssygdomme som for eksempel KOL og diabetes 2, der kan have stor negativ indflydelse på menneskers livskvalitet, siger Leif Gade, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Randers Kommune. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.138