23948sdkhjf

FOA: Smertegrænsen er for længst nået

I dag mødes faglige repræsentanter med Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg for at drøfte produktivitetskravet.

Den nye aftale mellem regeringen og regionerne betyder, at regeringens krav om en produktivitetsstigning på to procent står ved magt.

Regeringen og regionerne har svigtet både sundheden og medarbejderne i sygehusvæsenet med sine produktivitetskrav, lyder det fra FOA, der mener, det bør være startskuddet for en ny og indædt kamp for sygehusene og for arbejdsmiljøet for de ansatte.

- Produktivitetskravet er et stærkt destruktivt krav, der går ud over både de ansatte og patienterne i sygehusvæsenet. Det er dybt skuffende, at regionerne har accepteret, at det bliver videreført, men det betyder ikke, at vi stopper kampen, siger Dennis Kristensen, forbundsformand for FOA.

I dag mødes han og en række andre repræsentanter for de ansatte på sygehusene med Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg. Formålet med mødet er at dokumentere, at tiden er løbet fra produktivitetskravet, fortæller FOA.

- Vi kan simpelthen ikke blive ved med at effektivisere operationer og fødsler i det tempo længere eller svinge koste og karkludene hårdere eller tvinge maden endnu hurtigere i patienterne. Smertegrænsen er for længst nået, og budgetkravet har mistet sit formål. Udfordringerne i sundhedsvæsnet i dag har en helt anden karakter, hvor det handler om kvalitet, siger sektorformand i FOA, Karen Stæhr, som også deltager i foretrædet for sundhedsudvalget.

Ud over sektorformand Karen Stæhr og forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA deltager også repræsentanter for Dansk Sygeplejeråd, Sundhedskartellet, HK/Kommunal, Overlægeforeningen, Yngre Læger og Lægeforeningen i dagens møde med Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

Siden 2003 har sundhedssektoren været underlagt et særligt produktivitetskrav, der siden 2006 har lydt på to procent om året. I 2017 svarer to-procentskravet til, at regionerne skal levere flere sundhedsydelser, der i kroner og ører svarer til 1,3 milliarder, lyder det fra FOA.

I stedet for at afskaffe produktivitetskravet indebærer den nye økonomiaftale, at regeringen vil sætte gang i et analysearbejde forud for økonomiforhandlingerne om 2019, således at man vil se på, om kravet til den tid kan ændres.

- Det er en syltekrukke, og helt unødvendigt. Vi behøver ikke flere nye styringsredskaber på sygehusene, vi har allerede masser af dem; bloktilskud, nationale mål, venteliste- og behandlingsgarantier samt patientrettigheder er med til at sikre at regionerne holder fokus på kvalitet og effektivitet, forklarer Dennis Kristensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125