Manglende søvn øger risiko for demens
I 2017 fandt et amerikansk studie publiceret i tidsskriftet Neurology - baseret på data fra forskningsinstituttet 'Framingham Heart Study' i Massachusetts-, at et øget søvnbehov udgør en mulig markør for, at en demenssygdom er under opsejling.
I 2016 bragte fagtidsskriftet Sleep Medicine en tværgående analyse (meta-analyse) af 18 befolkningsundersøgelser, der viste, at både kortvarig (typisk 5 timer eller mindre) og langvarig søvn (typisk 9 timer eller mere) er associeret med et forringet kognitivt funktionsniveau. |
Det lader altså til, at søvnbesvær kan øge risikoen for at blive ramt af demens.
"Ifølge en finsk befolkningsundersøgelse har midaldrende mænd med indsovningsbesvær eller afbrudt søvn knap 60 % øget risiko for at få en demensdiagnose senere i livet. Studiet fandt til gengæld ingen sammenhæng mellem demensrisiko og søvnens varighed eller træthed i dagens løb," skriver videnscenterfordemens.dk.
Deltagerne i undersøgelsen er fulgt i op til 30 år. I løbet af opfølgningsperioden (1984 til 2014) blev 287 deltagere registreret med en demensdiagnose. Gruppen af deltagere, der havde oplyst, at de ofte havde svært ved at sove eller falde i søvn, havde knap 60 procent øget risiko for at pådrage sig en demensdiagnose sammenlignet med deltagere, der aldrig eller sjældent oplevede søvnbesvær.
Kilde: http://www.videnscenterfordemens.dk/fors...