23948sdkhjf

Forskere afviser at autisme kan spises væk

Kan autisme kureres med særlig kost? Det afviser forskere i et videnskabeligt tidsskrift.

Det videnskabelige bevis for, at en diæt uden gluten og mælkeprotein kan dæmpe symptomer hos børn med autisme, er forsvindende lille.

Det fastslår forskere fredag i en artikel i det anerkendte videnskabelige tidsskrift om børnesygdomme kaldet Pediatrics, skriver Politiken.

Her gennemgår forskere 19 studier af, hvordan det påvirker børn med autisme at tage kosttilskud eller følge særlige diæter som led i behandlingen.

Studierne er nøje udvalgt, fordi hvert af dem blev gennemført med en kontrolgruppe for at undgå skævvredne konklusioner.

I enkelte af dem fortalte nogle forældre, at kommunikationen med børnene blev bedre. Derudover var børnenes opførsel mindre udfordrende. Men det var ikke nok til at drage konklusioner:

- Der er ringe dokumentation, der kan bakke op om brugen af kosttilskud eller særlige diæter for børn med autisme, fastslår forskerne ifølge Politiken.

Artiklen kommer, netop som debatten om kost og udviklingsforstyrrelsen fylder meget i Danmark.

Det begyndte, da den omstridte forfatter Ninka-Bernadette Mauritson i BT hævdede, at hun havde helbredt sin søn for autisme ved hjælp af sund mad.

Niels Bilenberg er professor og specialansvarlig overlæge i børne- og ungdomspsykiatrien i Region Syddanmark. Han har læst artiklen i tidsskriftet og fulgt debatten i medierne.

- Man kan ikke spise autisme væk. Du kan ikke generalisere fra enkelte historier til, hvad vi som læger og forskere anbefaler. Vi er nødt til at tage afsæt i videnskabelig dokumentation, siger han til Politiken.

Bilenberg er en af fire forfattere til danske børnepsykiateres kliniske retningslinjer for, hvordan børn med autisme skal udredes og behandles. Heri indgår kost ikke som et redskab, skriver avisen.

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109