Et godt syn kan forhindre fald
Et godt syn er vigtigt for både livskvaliteten og for at mindske risiko for fald hos ældre. Derfor har Gladsaxe Kommune sammen med firmaet Hjemmebriller ApS taget initiativ til - i en projektperiode - at tilbyde beboerne i kommunens plejeboliger mulighed for en synsprøve via en optiker, der kommer på besøg på plejehjemmet.
Undersøgelsen løb over ni måneder i 2016 og skulle afdække effekten af at have besøg af en optiker på kommunens fem plejecentre: Møllegården, Egegården, Rosenlund, Hareskovbo og Bakkegården.
87 beboere deltog i projektet, bl.a. ved at besvare et spørgeskema.
Undersøgelsen viser, at fokus på borgeres brug af briller overordnet set er yderst relevant i forhold til det faktum, at hele 77 procent af de adspurgte borgere er brillebrugere, enten permanent eller til læsning. Specielt for de beboere, der permanent bruger briller, bør man være opmærksom, mener optiker Clara Skaarup-Jørgensen.
- 80 procent af alle de indtryk, vi opfatter fra vores omverden, sker via synssansen. Derfor at det vigtig, at synssansen er optimeret med velkorrigerede briller, forklarer Clara Skaarup-Jørgensen.
Hun har en særlig interesse for plejehjem, idet hun oprindeligt er uddannet social- og sundhedsassistent.
Denne artikel har været bragt i den trykte avis, Magasinet Pleje, 26. maj 2017. Normalt ville artiklen være låst og kun tilgængelig for vore abonnenter. Vi har åbnet op for hele vores pleje-univers for en periode, så du gratis kan læse med og også dykke ned i vores arkiv |
Hver fjerde kommer til optiker
Færre end 26 procent af de adspurgte beboere havde fået en øjenundersøgelse hos øjenlæge eller optiker, efter de var flyttet på plejecenter.
- Plejepersonalet er meget omhyggelige og passer på, at hver beboer bruger sine briller. Problemet er, at nogle af disse briller er for gamle, og styrken skulle være skiftet for længe siden, glas er revnet, er ridsede, stellet mangler en skrue eller en næsehviler eller brillerne er skæve, siger Clara Skaarup-Jørgensen, der opfordrer til, at besøg af en optiker skal være et tilbud i stil med tandlæge- og fodterapi-besøg.
Synet har ikke førsteprioritet
Der er mange faktorer, der bevirker, at kun ganske få plejehjemsbeboere får foretaget en synsprøve. Her spiller både beboeren selv, de pårørende, plejehjemmet og kommunen en rolle.
Den vigtigste faktor er beboere selv, der ikke tror på at synet kan forbedres, eller simpelthen ikke ved, at nye briller kan give en synsforbedring, siger optikeren.
- Nogle pårørende har tit den samme opfattelse. En anden faktor er, at nogle ældre beboere ofte har flere samtidige kroniske sygdomme, som de er i medicinsk behandling for. Derfor er synet ikke den første prioritet.
Når det kommer til beboere med demens, kan man være ekstra udfordret.
- Når de kognitive funktioner svigter, er det ekstra relevant, at synet er optimeret. Hvis ikke, bliver det endnu mere besværligt at vedligeholde funktionsevnen i dagligdagen, siger Clara Skaarup-Jørgensen.
Svær udfordring med demens
Undersøgelsen har vist, at mere end 45 procent af de pågældende plejehjemsbeboere, der har fået et nyt par briller i forbindelse med projektet, er ældre med mild eller moderat demens.
- Udførelse af en synsprøve på en person med demens er en udfordring og kræver en erfaren optometrist, der har viden om demens, mener Clara Skaarup-Jørgensen.
Udfordringen med at få transporteret beboeren er også en vigtig faktor. De mindst mobile beboere har svært ved at bevæge sig frit, og det kan blive en udfordring at transportere dem fra plejecentret til en optiker. Situation bliver yderligere kompliceret, når beboeren bruger kørestol.
ark