23948sdkhjf

Fagligt gennembrud for Neurologisk Afdeling i Viborg

Sundhedsstyrelsen har godkendt Scleroseklinikken på Regionshospitalet Viborg til ”anden linjebehandling” af patienter, der har brug for andet og mere end den gængse behandling af multipel sclerose.

Neurologisk Afdeling på Regionshospitalet Viborg oplever lidt af et gennembrud efter, at Sundhedsstyrelsens nyeste specialevejledning for neurologi (1. juni 2017) har godkendt Neurologisk Afdeling som behandlingssted for den såkaldte ”anden linjebehandling” af patienter med multipel sclerose (MS).

Anden linjebehandling er et alternativ til de patienter, der oplever, at deres sclerose udvikler sig i angreb (attakker), men som ikke responderer som forventet på standard-præparaterne i første linjebehandling.

Der er et tæt samarbejde mellem de tre neurologiske afdelinger i Region Midtjylland om disse patienter, og behandlingerne foregår i et formaliseret samarbejde mellem de tre afdelinger med Aarhus på det højt specialiserede niveau og Viborg og Holstebro på regionsfunktionsniveau. Lene Rosendahl oplyser, at der desuden arbejdes på at få etableret et fagligt virtuelt sparringsforum, som ud over de tre afdelinger også omfatter Neurologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital.

- For Neurologisk Afdeling er Sundhedsstyrelsens godkendelse både et fagligt gennembrud og en spændende, faglig udfordring. Jeg forventer, at denne afgørelse kommer til at betyde, at vi også bliver godkendt til flere af de nye præparater, der er på vej inden for sclerosebehandlingen. Lige siden den første specialevejledning er vi gået efter at få anden linjebehandling, så vores patienter kan fortsætte behandlingen hos os i kendte rammer og med velkendt personale, siger ledende overlæge Lene Rosendahl, Neurologisk Afdeling til hospitalsenhedmidt.dk.

Stort forarbejde
Scleroseklinikkens sygeplejersker og læger har haft ekstra travlt, siden Sundhedsstyrelsens godkendelse kom. Et nyt dagtilbud er bygget op fra grunden, og alle er blevet fagligt klædt på, så de kan vejlede patienterne og håndtere de nye behandlinger.

- Vi har været på studiebesøg i Aarhus og Holstebro, og vi har gennemgået alle landets retningslinjer på området. Vi har baseret vores egne retningslinjer på det bedste, vi har set og hørt, så vi er rigtig godt rustet til at behandle de cirka 100 patienter i Hospitalsenhed Midts område, siger sygeplejerske Dorte Hesselberg Jensen. Hun er en af de fire sygeplejersker i teamet, der står for anden linjebehandling.

De 100 patienter, som afdelingen i øjeblikket hjemtager, har enten været i behandling i Aarhus eller i Holstebro, og de fordeler sig fifty-fifty mellem intravenøs behandling en gang om måneden eller tabletbehandling en gang om dagen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126