23948sdkhjf

Frem i lyset med afføringen

Fast sygeplejerske og specifik plejeplan kan hjælpe patienter med smertefuld forstoppelse efter hoftebrudsoperation, viser forskning.

Flere end halvdelen af de 600 årlige hoftebrudspatienter på Regionshospitalet Randers får forstoppelse både før, under og efter indlæggelsen. Det kan skyldes alt fra væskemangel, smertestillende medicin eller for lidt fiberholdig kost.

Men nu skal ’afføringen frem i lyset’, lyder det fra regionshospitalet: Sygeplejerske Mette Trads har skrevet en ph.d. om forstoppelse hos hoftebrudspatienter, og hun har fundet ud af, at man i rigtig mange tilfælde kan forhindre det med en systematisk indsats. 
En del af Mette Trads’ forsøg har indebæret, at patienterne fik en fast sygeplejerske, som hver dag snakkede med patienterne omkring deres afføring.

"Det blev fulgt op af rådgivning og en personlig plejeplan, som har vist sig at gøre en signifikant forskel. Normalt er ca. 60 procent forstoppede en måned efter operationen. I Mettes forsøg kom tallet ned på 39 procent," lyder det fra regionshospitalet. 

Denne artikel er oprindeligt bragt i Magasinet Pleje den 23. juni. Bliv abonnent - vi har et godt sommer-tilbud til dig lige her.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078