Fælles forståelse skaber bedre patientforløb
Der skal arbejdes på tværs af region og kommune, hvis man vil skabe det bedste forløb til borgere, der bliver udskrevet fra hospitalet.
Det er efterhånden kendt viden - og på Regionshospitalet Randers agerer man aktivt.
Her har man inviteret Randers, Favrskov, Syddjurs og Norddjurs kommuner til fælles undervisning, der skal resultere i endnu bedre, sammenhængende patientforløb for benamputerede patienter.
Det er det sundhedsfaglige personale ved Kirurgisk Center, der har indbudt sygeplejersker, fysio- og ergoterapeuter samt sosu-assistenter og -hjælpere til fælles undervisning på hospitalet, hvor de sammen kan dygtiggøre sig i det samlede patientforløb for de benamputerede patienter.
- Patienterne skal opleve et sammenhængende forløb fra operation på hospitalet til pleje og genoptræning i eget hjem. Det vil vi blive endnu bedre til, og derfor har vi taget dette initiativ til fælles undervisning, hvor vi kan dele viden og behandlingspraksis samt skærpe vores samarbejde om de benamputerede patienter, så patienterne kan blive så trygge som muligt, siger Grete Kallestrup Kærgaard, udviklingssygeplejerske i Kirurgisk Center.
Fælles undervisning
I maj samledes flere end 100 tilmeldte på regionshospitalet. Undervisningen omhandlede behandling, pleje og genoptræning af benamputerede patienter med indlæg fra bl.a. læger, sygeplejersker og terapeuter.
En af deltagere var fysioterapeut Peter Skou, Syddjurs Kommune.
Hvad fik du ud af det fælles møde?
- Vi fik rigtig megen viden om hospitalets arbejde og om, hvad sygeplejersker, læger og terapeuter gerne vil have vi arbejder videre med, når patienterne kommer til os, siger Peter Skou og fortsætter:
- Der er rigtig mange forskellige faggrupper involveret i arbejdet omkring patienten. Og vi oplever nogle langstrakte forløb. Derfor er det vigtigt, at vi kan hjælpe hinanden og har forståelse for hinandens arbejdsopgaver, siger han.
Hvad kunne det for eksempel være?
- Det kunne være noget så simpelt som støttestrømper. Jeg ved, hvordan jeg gerne vil have, at de bliver brugt, men det er ikke sikkert, at plejen ved det. Det handler om at give noget viden videre og kommunikere bedre på tværs, siger Peter Skou.
Grete Kærgaard er enig:
- For at gøre det sammenhængende forløb endnu bedre, er det vigtigt, at vi opdaterer hinanden om vores arbejde. Når vi indfører nye procedurer i operationen, skal det sundhedsfaglige personale i kommunerne vide det. Det kan nemlig kræve ny tilgang i pleje og genoptræning til patienten senere i forløbet. I undervisningen giver vi hinanden indblik i vores praksis, og vi tager en snak om, hvornår vi gør hvad i patientforløbet. Vi afstemmer forventninger i vores samarbejde. Alt sammen fordi vi vil sikre det bedste forløb for de benamputerede patienter, siger Grete Kallestrup Kærgaard.
Denne artikel er oprindeligt bragt i Magasinet Pleje 23. juni.