23948sdkhjf

Nu vaskes tøjet ikke længere på plejehjemmet Smedegården

Udfordringer med at leve op til retningslinjer for hygiejne betød, at plejehjemmet Smedegården valgte at udlicitere vask af tøj og linned.

- Jeg håber aldrig nogensinde, vi får den opgave tilbage her på plejehjemmet ...

Leder af Smedegården i Aalborg, Jette Kongstad, lægger ikke fingrene imellem, når hun skal udtrykke sin begejstring for, at plejehjemmet har valgt at udlicitere opgaven med vask af tøj og linned. Beslutningen har nemlig ikke blot medvirket til et langt bedre arbejdsmiljø. Plejehjemmet Smedegården kan nu også leve op til de hygiejniske retningslinjer, der skal til, for at undgå potentiel smittefare mellem plejehjemmets ofte skrøbelige beboere.

Denne artikel er oprindeligt bragt i den trykte udgave af Magasinet Pleje 23. juni 2017. 
Bliv abonnent - vi har et godt sommer-tilbud til dig lige her.

Tidligere vaskede ansatte på Smedegården beboernes private tøj og linned. Det medførte stort besvær og hyppig smittefare, fortæller Jette Kongstad.
Den store opgave med vasketøjet betød, at plejehjemmet ikke havde kapacitet til at vaske beboernes vasketøj separat.

- Det kom bare ind i maskinerne i en stor pærevælling. Alt tøj var mærket, så vi vidste, hvem der ejede hvad, men hygiejnemæssigt var det slet ikke optimalt, forklarer lederen.

- Vi havde et stort fælles vaskeri som lå afsides, langt væk fra beboelserne. Så ved jeg ikke, om du kan forestille dig hvor lang tid det tager at indsamle, transportere og vaske alt det tøj? Vi vaskede i døgndrift - selv nattevagterne måtte vaske tøj - og medarbejderne slæbte sig en pukkel til!, fortæller Jette Kongstad.

Statens Serum Institut - Central Enhed for Infektionshygiejne (CEI) har i 2015 udgivet "Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer om håndtering af tekstiler til flergangsbrug i sundhedssektoren".

Heri kan man bl.a. i kapitel ni og kapitel 11 læse om bl.a. vasketøj, hygiejne og plejehjem.

I udgivelsen "Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer om generelle forholdsregler i sundhedssektoren" (2017) kan man finde endnu flere relevante informationer omkring tekstiler i plejesektoren og specifikt på plejehjem.
Se mere her på ssi.dk/Smitteberedskab.

Forsøg blev til fast aftale
Smedegården kom i kontakt med Berendsen Textil Service, og i september 2014 startede man sammen et forsøgsprojekt om udlicitering af plejehjemmets vasketøj.

Det gik så godt, at Smedegården i sommeren 2015 - da projektet var slut - valgte at indgå fast samarbejde med Berendsen.

I dag fragtes alt snavsetøj direkte fra beboernes lejligheder, ud på en vogn og ind i en lastbil, der kører vasketøjet til vaskeriet. Beboerne får vasket tøj en gang om ugen.

- Vi oplever langt færre tilfælde af omgangssyge, for nu vaskes og transporteres tøjet i et cirkulært system, der undgår, at alt for mange er i kontakt med det. Vi er sikret på hygiejnen, kvaliteten af vasken er meget bedre, end da vi selv forestod den, og nu er der aldrig mere klager over tøj, der er blevet ødelagt eller blevet væk, siger plejehjemslederen.

- Ordningen betyder også, at vi har langt mere ro i boenhederne. Medarbejderne har mere tid til kerneopgaven og er meget mere synlige hos beboerne, siger Jette Kongstad.

Udliciteringen af Smedegårdens vasketøj er en beslutning, der er taget sammen med plejehjemmets beboer- og pårørenderåd. Beboerne betaler selv en del af regningen, mens plejehjemmet betaler resten.

Smedegården har også valgt at leje linned hos Berendsen. Det har den fordel, at lagnerne nu altid passer til plejehjemmets senge.

Aalborg så vasketøj efter i sømmene


I Aalborg har de kommunale plejehjem efterhånden godt styr over beboeres vasketøj og linned. Den store aalborgensiske viden om hygiejne og vasketøj kommer bl.a. fra tre hygiejnesygeplejersker, som Aalborg Kommune ”lejer” af region Nordjylland.
Hygiejnesygeplejerskerne har afdækket, hvordan vaske-situationen ser ud på de kommunale plejehjem. Samtidig har Aalborg Kommune uddannet nøglepersoner i hele systemet – personer der har ekstra viden på området og i øvrigt også har adgang til en direkte ’livline’ til teamet af hygiejnesygeplejersker.
- Vores arbejde handler i høj grad om forebyggelse. Men vi stiller ikke krav, vi rådgiver udelukkende, forklarer Birgitte Pedersen.
Snart er en række regler dog på vej til de aalborgensiske plejehjem. Man er i øjeblikket ved at udarbejde instrukser for håndtering af vasketøj for at forebygge smitterisikoen.
- Det er regler, som man skal have en virkelig god grund til ikke at overholde, siger Birgitte Pedersen.

Svært at håndtere

At plejehjem kan have svært ved at håndtere vask af beboernes tøj og linned, kan hygiejnesygeplejerske Birgitte Pedersen nikke genkendende til. Det er nemlig en stor opgave for plejehjemmene at få tid til at overholde de hygiejniske retningslinjer, når det gælder vask af privat tøj og linned - uden at det går ud over kvaliteten og ikke mindst hygiejnekravene.
Måske kender plejehjemmet endda slet ikke til de retningslinjer, der findes på området.
Heldigvis sker det ikke ofte, fortæller Birgitte Pedersen.
- Det er efterhånden sjældent, at vi f.eks. oplever, at plejehjemmene vasker beboernes tøj sammen, fortæller hygiejnesygeplejersken.
Og heldigvis for det. At der slækkes på hygiejnekravene kan være fatalt. Der er stor smitterisiko ved at vaske ved for lav varme og ved at vaske beboeres tøj samlet.
- De største udfordringer ser vi med de smitsomme sygdomme, for eksempel MRSA og clostridium difficile - og visse steder på handicapområdet også tuberkulose. Det er faktisk også disse sygdomme, vi ofte får spørgsmål omkring, fortæller Birgitte Pedersen.
Hygiejnesygeplejersken understreger, at det ikke er en nødvendighed at udlicitere sit vasketøj for at kunne leve op til de kommende regler.
- For mit vedkommende er det ligegyldigt om man sender opgaven ud af huset eller klarer den selv. Bare man lever op til de gældende retningslinjer, der bl.a. foreskriver, at privat kropsnært tøj (undertøj), linned og forurenede tekstiler vaskes så vidt muligt ved 80°C, og at beklædning, som ikke tåler vask ved 80°C, vaskes ved anbefalet vasketemperatur, adskilt fra institutionens øvrige vasketøj, siger Birgitte Pedersen.

Berendsen

Berendsen Textil Service servicerer 24 plejehjem over hele landet med vask af beboernes private tøj.
Det betyder, at Berendsen allerede har vasket 311.037 stykker tøj i 2017. Heraf 20.820 alene på plejehjemmet Smedegården i Aalborg.


Hvad oplever I i forbindelse med tøjvask, når I besøger plejehjem rundt omkring i landet?
- Vi kan i hvert fald konstatere, at kendskabet til NIR er meget begrænset. Og så oplever vi, at plejehjemmene ofte er presset på tid. De fortæller os derfor, at de nogle gange bliver nødt til at blande tøj sammen for at nå at vaske til alle beboere. Det er ikke optimalt, når vi taler hygiejne og smittefare, siger Morten Bjørn, salgschef hos Berendsen Textil Service.

Berendsen afhenter vasketøj fra Smedegåden en gang om ugen og kører tøjet til et vaskeri i Varde, hvor tøjet vaskes, tørres og lægges sammen, så det er klar til aflevering hos beboerne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109