23948sdkhjf

Sygeplejersker oplever også sexchikane

Hos Dansk Sygeplejeråd viser den seneste undersøgelse, at 25 procent af medlemmerne har observeret 'uønsket seksuel opmærksomhed' og 16 procent har oplevet det.

Kampagnen #metoo mod sexchikane og uønsket seksuel opmærksomhed fylder i medierne, både sociale og klassiske, i disse dage.

En rundspørge foretaget af TV2 lørdag viser, at en tredjedel af de adspurgte, kvindelige skuespillere har oplevet chikane.

Undersøgelser blandt fagforbundet Djøf og sygeplejere viser færre tilfælde af sexchikane, og hos ingen af dem er resultaterne så grelle som hos skuespillerne.

Hos Dansk Sygeplejeråd viser den seneste undersøgelse, at 25 procent af medlemmerne har observeret "uønsket seksuel opmærksomhed", og 16 procent har oplevet det.

- Når vi taler sexchikane mod sygeplejersker, så er der så godt som intet fra kolleger og chefer. Men vi oplever desværre, at der er patientgrupper, der udøver chikane, siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorte Steenberg.

- Det er et udtryk for den samme uheldige og uacceptable sociale tendensen, hvor det blandt nogle mænd åbenbart er helt legitimt at klappe nogen i numsen eller komme med verbale tilnærmelser.

Djøf's undersøgelse, der blev gennemført i 2010, viser, at blot 23 ud af 1507 personer, der har deltaget i undersøgelsen, har oplevet sexchikane. Et markant lavere tal end hos sygeplejerne.

- Det er absolut ikke noget, vi bliver oversvømmet af sager med. Og vores undersøgelse viser da også, at meget få har angivet, at de har oplevet sexchikane.

- Men jeg tror heller ikke, at det er noget, man kan afdække med et enkelt spørgsmål i en undersøgelse. Jeg er overbevist om, at der er et mørketal, siger arbejdslivpolitisk chef i Djøf Edith Jakobsen.

Både Djøf og Dansk Sygeplejeråd mener, at der er langt igen for at komme sexchikanen til livs. Dansk Sygeplejeråds undersøgelser viser samtidigt, at problemet ikke bliver mindre.

- Det er ikke noget, der bliver bedre, når man kigger på vores undersøgelser. Og det er i sig selv tankevækkende, når vi lever i 2017. Men det er altså grupper af mænd, der ikke forstår, at det er uacceptabelt.

- Vejen frem er mere opmærksomhed, for det er stadig tabubelagt at tale om, at ens grænser er blevet overskredet. Så første skridt er mere åbenhed. Og så er det vigtigt, at vi får debatter om det, som den, der kører nu, så vi kan sætte en streg under, at det er uacceptabel adfærd, siger Dorte Steenberg.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.52