Kræftens Bekæmpelse: Ny form for kræftskanning bør udbredes
Flere hospitaler bør bruge en ny skanningsmetode, der kan opdage lungekræft tidligt.
Det siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Metoden har været anvendt på Regionshospitalet Silkeborg siden januar 2016, hvor lægerne har fordoblet antallet af diagnosticerede tilfælde af lungekræft i det tidligste stadie.
- Vi skal lære af de resultater, man har fået i Silkeborg, for det er nogle meget imponerende og opløftende resultater, siger Leif Vestergaard Pedersen.
- Ved at stille diagnosen lungekræft på et meget tidligt stadie er der meget bedre udsigt til at helbrede lungekræft, siger han.
Metoden går ud på, at man kan henvise patienter med så vage symptomer, at de ikke sendes i kræftpakkeforløb, til en såkaldt lavdosis CT-skanning. Den skanning kan afsløre selv små kræftknuder.
- Vi kan se, at det vi gør i dag, er forkert at gøre, fordi det tager for lang tid at stille diagnosen. Så jeg synes, at man skal gå i gang med det her nogle flere steder og så lære undervejs af det, vi gør, siger Leif Vestergaard Pedersen.
Kritikere mener, at man bør vente med at udbrede metoden, indtil der er publiceret en videnskabelig artikel, som systematisk gennemgår fordele og ulemper.
- Der er ikke noget her, der er farligt. Det er farligt, hvis folk ikke får stillet diagnosen, siger Leif Vestergaard Pedersen.
Skanningsmetoden er blevet genstand for en strid mellem overlæger og forskere samt direktionen på Regionshospitalet Silkeborg og Region Midtjylland.
Region Midtjylland vendte i marts i fjor tommelfingeren nedad til metoden.
I Silkeborg mener læger og forskere til gengæld, at metoden skal udbredes, og det samme mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).
Kræftens Bekæmpelse synes ikke, at lægerne i dag har tilstrækkelige værktøjer til at undersøge lungekræft.
- Symptomerne på lungekræft er så forskellige og diffuse, især i det tidlige stadie, at skanningen er en relevant mulighed, siger Leif Vestergaard Pedersen.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/