23948sdkhjf

Frit valg: Nyt udspil skal give flere valgmuligheder

Regeringen lægger med et nyt udspil op til at styrke og udvide det frie valg inden for genoptræning, madservice og rehabilitering

Ældre skal have bedre mulighed for at vælge, hvor deres mad kommer fra. Og folk i genoptræning skal have mulighed for at søge privat hjælp, hvis kommunen er for langsom med sit tilbud.

Det er en del af udspillet "Frit valg - bedre sammenhæng", som blev præsenteret onsdag af fire ministre på et pressemøde.

- Vi har grundlæggende en velfungerende offentlig sektor, som vi kan være stolte af, men der er også plads til forbedring.

Genoptræning

Med et nyt regeringsudspil vil borgeren frit kunne vælge en anden leverandør, hvis kommunen ikke kan begynde genoptræning inden for syv dage efter udskrivelse.

Regeringen afsætter 61 mio. kroner i 2018 på finansloven og dernæst et årligt beløb på 50 mio. kroner til initiativet.

- En af måderne at gøre det på er at støtte danskernes frie valg.

- Danskerne er i tusindvis glade for at kunne fravælge lange ventetider til udredning. Eller at have det frie valg på skole- og dagtilbudsområdet, siger innovationsminister Sophie Løhde (V).

Grundlæggende skal borgerne have flere muligheder for at vælge mellem de velfærdsydelser og tilbud, der passer dem bedst inden for sundheds- og ældreområdet.

Genoptræningsgaranti

Det frie valg skal udvides inden for genoptræning og i forbindelse med madservice samt rehabiliteringsforløb.

- Vi mennesker er forskellige, og det skulle vi gerne være gennem hele livet, siger ældreminister Thyra Frank (LA).

Nye forsøgsordninger

Som led i fritvalgs-udspillet lægges der op til to nye forsøgsordninger.

Udvidet frit valg på rehabilitering: I dag har en række kommuner inddraget private leverandører til rehabilitering. Med forsøget afprøves, hvordan private leverandører i højere grad kan indgå i rehabiliteringsforløb for borgerne med henblik på at sikre borgernes frie valg.

Udbredelse af fritvalgsbeviser til madservice: I dag skal kommunerne sikre, at modtagere af madservice kan vælge mellem to eller flere leverandører eller alternativt sikre borgerne et fritvalgsbevis, som giver borgeren ”pengene i hånden” og mulighed for at vælge mad fra for eksempel den lokale slagter. Med forsøget afprøves, hvordan borgerens frie valg kan styrkes inden for madservice.

Forsøgsordningerne løber i en fire-årig periode.

Der skal eksempelvis være mulighed for at opsøge en privat aktør, hvis en borger ikke kan sikres start på genoptræning inden for syv dage efter udskrivelse.

- Hvis kommunen ikke leverer det efter syv dage, har man ret til at finde en privat aktør.

- Det er da en kæmpe stor ting, at vi sikrer, at det ikke er postnummeret, der bestemmer adgangen til genoptræning, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Delene i udspillet skal forhandles på plads og finansieres i forbindelse med finansloven.

Genoptræning vil koste 61 millioner kroner næste år for at nedbringe ventetiden og 50 millioner kroner årligt fra 2019 og frem.

Frit valg på ældreområdet får 25 millioner kroner årligt i perioden 2018-2021.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062