Stigning af multiresistente bakterier er til fare for ældre
En af de største trusler mod ældre og svækkede patienter på de danske hospitaler er multiresistente bakterier.
Og det bliver ikke bedre: Nye tal fra DANMAP-undersøgelsen viser, at antallet af multiresistente bakterier stiger.
- Det går ikke, at vores borgere bliver syge af multiresistente bakterier. Vi skal tage truslen seriøst, og derfor vil vi med vores velfærdsreserve prioritere at eliminere truslen mod os, siger sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V).
Sundhedsministeren vil styrke kampen mod antibiotikaresistens ved at give Statens Serum Institut flere penge til at overvåge og vejlede på antibiotikaområdet.
- Der er behov for mere viden om blandt andet smitteveje mellem patienterne, så hospitalerne bedre kan forebygge infektioner, siger Ellen Trane Nørby (V).
Regeringen foreslår at give Statens Serum Institut otte mio. kroner ekstra allerede i 2018. Planen er, at beløbet skal stige de kommende år, så det ender på et permanent niveau på 16 mio. kroner fra 2021 og frem.
Indsatsen støtter op om fælles kamp Forslaget er en del af regeringens velfærdsreserve og støtter op om en national såvel som international kamp mod antibiotikaresistens.
Både WHO og EU arbejder hårdt for at bekæmpe antibiotikaresistens. EU har eksempelvis for nylig igangsat et arbejde, hvor Danmark og alle medlemslandene er med, som handler om at bekæmpe og øge viden om antibiotikaresistens.
DANMAP-undersøgelsen viste i øvrigt også, at den samlede mængde antibiotika brugt til mennesker var uændret fra 2015 og på niveau med forbruget for ti år siden.
Fakta om velfærdsreserven Regeringen har afsat 500 mio. om året til en velfærdsreserve med særlig fokus på at styrke sundheds- og ældreområdet. Et af initiativerne handler om at styrke kampen mod antibiotikaresistens.
- I 2018 får Statens Serum Institut 8 mio. kroner ekstra til at bekæmpe antibiotikaresistens.
- I 2019 får SSI 11 mio. kroner ekstra.
- I 2020 får SSI 13 mio. kroner ekstra.
- I 2021 får SSI 16 mio. kroner ekstra.
Fakta om antibiotikaresistens Behandling med antibiotika kan som en negativ effekt føre til, at bakterier bliver resistente over for den type antibiotika, der behandles med. Bakterierne kan smitte mellem mennesker og overføre resistens til hinanden. Resistente bakterier overlever bedre, hvis der er antibiotika til stede. Derfor er det vigtigt at have fokus på at minimere brugen af antibiotika.