23948sdkhjf

Kun 10 kommuner tilbyder transport til mennesker med demens

Alzheimerforeningens nationale TænkeTank ønsker, at mennesker med demens bliver ligestillet i serviceloven med mennesker med fysiske handicap.

Kun 10 kommuner tilbyder mennesker med demens individuel kørsel til fritidsaktiviteter og sociale formål, som blandt andre mennesker med fysiske handicap har lovkrav på. Det fremgår af en gennemgang af samtlige af landets kommuners hjemmesider, samt en rundringning til de kommunale demenskoordinatorer, som Alzheimerforeningen har foretaget i september og oktober.

En ny medlemsundersøgelse fra Alzheimerforeningen viser desuden, at 83 procent af 1.500 adspurgte mennesker med demens og deres pårørende ikke kan få tilbud om transport til fritidsaktiviteter i deres kommune.

Tallene bekymrer direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen. Det er nemlig let at blive isoleret, når man lider af en demenssygdom. Sygdommen kan gøre det sværere at holde kontakten til de nære relationer - blandt andet fordi mange med demens mister orienteringsevnen eller ikke længere kan køre bil eller overskue at tage offentlig transport. og han opfordrer til at udnytte det kommende kommunalvalg til at pointere behovet for transport.

- Politikerne i kommunerne bør lytte til mennesker med demens. De har brug for hjælp til transport, og politikerne har mulighederne for at give en hjælpende hånd. Når 10 kommuner allerede gør det, er der ikke noget til hinder for, at de øvrige kommuner kan følge trop. Det er alene et spørgsmål om politisk vilje. Derfor opfordrer vi byrådskandidater og vælgere til at gøre hjælp til transport til et spørgsmål til kommunalvalget den 21. november.

Alzheimerforeningen har talt med Rødovre-parret Birger og Jette Veber for hvem transport-behovet fylder meget i hverdagen.

- Det betyder så meget for os begge, at Birger kan blive ved med at deltage i sociale aktiviteter. Det er de situationer, hvor jeg får lidt af min gamle mand tilbage. Men det er blevet langt sværere efter Birger har mistet sit kørekort, og ikke længere kan tage bussen selv.

Rødovre Kommune er en af de kommuner, der ikke tilbyder transport til fritidsformål og sociale arrangementer for mennesker med demens. 

Udfordringen med manglende transport til mennesker med demens har flere gange været på national dagsorden - senest til Alzheimerforeningens nationale TænkeTank den 7. oktober på Fyn, hvor deltagerne kom med følgende ønske til politikerne:

"Vi ønsker, at mennesker med demens bliver ligestillet i serviceloven med mennesker med fysiske handicap således, at vi har mulighed for at benytte Flextrafik til at deltage i sociale aktiviteter, besøge familie og venner og være aktive deltagere i samfundslivet på lige vilkår med andre borgere. Vi mener, det er en menneskeret - også for mennesker med demens."

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.106