23948sdkhjf

Måske er din betalte frokostpause snart fortid?

Moderniseringsstyrelsen angriber statsansattes betalte frokostpause - FOA og Dansk Sygeplejeråd svarer igen.

Den statslige arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen, har i et brev til forhandlerne for de 180.000 statsansatte gjort det klart, at betalt frokostpause er et personalegode. Dermed også sagt, at den kan forsvinde. Det skriver Politiken.

Det kan på sigt betyde, at blandt andet sygeplejersker og social- og sundhedspersonale såvel som politibetjente, lokomotivførere og andre, der har overenskomst på statslige vilkår skal arbejde 39,5 timer om ugen istedet for 37 timer inklusive frokost. Det gælder bl.a. for sygeplejersker ansat på sygeplejerskeuddannelsen, SOSU-skoler, i forsvaret, i kriminalforsorgen og en række statslige institutioner.

Som flere andre formænd på den anden side af forhandlingsbordet er formand for Dansk Sygeplejeråds Lederforeningen, Irene Hesselberg, imod ændringer på den front.

- At moderniseringsstyrelsen går i så små sko, at de ovenikøbet uden om en forhandling vælger at melde ud, at de mener, at frokostpausen er et personalegode der skal fjernes, er virkelig dårlig stil! Faktisk vil jeg gå så vidt, at jeg mener, at det er en effektivisering der mest af alt signalerer manglende tillid til medarbejderne, og er en sådan udmelding der giver mere bagslag, end den giver besparelse...

- Det sociale element der er i at medarbejdere har et tidsrum, hvor de kan snakke, sparre og være der for hinanden, giver meget mere tilbage til arbejdspladsen, end at spare frokosten væk. Derudover kommer, at de fleste medarbejdere springer pausen over, eller arbejder imens de spiser, hvis arbejdet kræver det - den goodwill er jeg sikker på forsvinder promte, hvis medarbejderne selv skal betale, siger Irene Hesselberg til Magasinet Pleje.

Dennis Kristensen, formand for FOA, er enig. På trods af, at FOA har et fåtal medlemmer på statslig overenskomst, oplever Dennis Kristensen, at frokostpausen ofte er til debat for hans medlemmer i kølvandet på debatten om den statslige overenskomst.

- Det vil sikkert også ske denne gang. Men jeg tvivl meget på, at KL vil rejse lignende krav. Hvis man selv betaler sin frokostpause, må man nemlig bruge tiden, som man vil - også forlade arbejdspladsen. Kan du forestille dig en nattevagt på et plejehjem, der går en tur og overlader beboerne til sig selv? Konsekvensen vil være ansættelse af flere medarbejdere i plejesektoren, og så er det spørgsmålet, hvor mange penge, man sparer ved at fjerne den betalte frokostpause, siger Dennis Kristensen til Magasinet Pleje.

Arbejdsgivere og lønmodtagere skal til at forhandle nye overenskomster, der skal være afsluttet i foråret.

Hvis arbejdstiden øges fra 37 til 39,5 timer om ugen, svarer det i følge Politiken til en stigning på cirka syv procent, men Moderniseringsstyrelsen lader det være op til den enkelte statslige arbejdsgiver, om frokostpausen skal være en del af arbejdstiden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109