Irene Hesselberg: Det kan svare sig at stemme
Mærker borgerne hvem der er borgmester?
Mærker patienterne hvem der er leder?
Mærker medlemmerne hvem der er formand?
JA! Det er ikke ligegyldigt, hvor der saettes kryds i den kommende tid...
Det danske velfærdssamfund er baseret på demokrati, og med demokratiet følger valgene.
På samme måde er det i Lederforeningen i DSR og hele Dansk Sygeplejeråd for den sags skyld.
Og i fagforeningen som i by- eller regionsrådet, så er det politikerne, der skal sætte retning, prioritere og tage ansvar. Derfor er det ikke lige meget, hvem der bliver borgmester i den kommune, hvor du bor eller arbejder, hvem der bliver Regionsrådsformand - eller hvem der bliver formand for Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd, hvis du er ledende sygeplejerske.
Den stemning der i er i by- eller regionsrådet, og dermed hvordan borgmesteren eller formanden formår at skabe en forsamling, der har borgerne, patienterne og medlemmerne i fokus, er lige præcis det, der gør, om den enkelte politiker bidrager fra sit eget politiske ståsted ind i fællesskabet, eller om det bliver en evig partipolitisk kamp, hvor alle bliver firkantede, står på deres partiprogrammer og bliver partipolitiske principielle - og helt glemmer det, de er valgt til at gøre: Sætte retning, prioritere og tage ansvar, så den enkelte borger også oplever, at det giver mening at være en del af fællesskabet, lokalsamfundet - ja det velfærdssamfund, der set i et sundhedspolitisk perspektiv er så vigtigt, vi værner om.
På samme måde er det i forholdet mellem by- og regionsråd og chefer/ledere i kommuner og hospitaler... Hvis politikerne laver sagsbehandling og baserer deres politik på enkeltsager - styrer i detaljen og glemmer overblikket, ja så mister lederne muligheden for at lede. En leder der styres og selv kun styrer og ikke også leder, mister motiverede og engagerede medarbejder - og INGEN er tjent med medarbejdere, der kun går på arbejde for at tjene penge.
Saerligt i sundhedsvæsenet har vi brug for ledere, der leder (og jo, som også kan styre), så det giver mening for den enkelte sosu-hjælper, sosu assistent, sygeplejerske, læge, terapeut at gå på arbejde. Hvis fagpersoner ikke kan sætte deres faglighed i spil, hvis lederen ikke kan lytte og hvis lederen ikke har mulighed for at bringe erfaringer og viden fra egen institution/afdeling videre til politikerne, fordi der ikke er et samarbejde der medinddrager, er det dyrt for sundhedsvæsenet og utilfredstillende for dem, det hele handler om: Borgere og patienter.
Det er ikke anderledes i fagbevægelsen: Hvis ikke formanden har visioner, tør gå forrest og sætte retning, gør bestyrelsen det heller ikke! Hvis det politiske arbejde ikke er i trit med det medlemmerne oplever og har brug for - og hvis det ikke er visionært og giver mening for de ansatte, som i hverdagen er dem der har kontakt med medlemmerne, når de har mest brug for det, ja så er det ødelæggende for en fagforening.
Lederforeningen i DSR er til for at tale ledernes sag, være relationen mellem lederne og fagbevægelsen og være dem, der sætter ledelse og ledernes vilkår på dagsordenen.
Og har dette relevans for andre end ledere?
Ja, i allerhøjeste grad: Det går så stærkt i det danske sundhedsvæsen, der er så mange dagsordener, teknologiske, faglige, økonomiske, arbejdsmiljømæssige, tværfaglige og kvalitetsmæssige, at hvis ikke lederne har et sted, hvor nogen ser på ledelsesvilkårene, går det ud over borgere, patienter og medarbejdere - og det kan ingen være tjent med!
Så skulle nogen være i tvivl, om det kan svare sig at stemme, så håber jeg hermed at den tvivl er manet i jorden.
BRUG DIN STEMME og saet kryds til kommunal og regionsvalget den 21.11
og til alle ledende sygeplejersker: BRUG DIN STEMME og sæt kryds til valget i Lederforeningens bestyrelse, på dit lokale bestyrelsesmedlem, på en næstformandskandidat og på en formandskandidat inden den 7.11 kl.23.59.
Få direkte indflydelse i Lederforeningen - også efter valget.
Brug din stemme godt: STEM PÅ IRENE CHARLOTTE HESSELBERG