23948sdkhjf

Massivt løft til demensindsats i Tønder

Demenspolitikken dikterer fem indsatsområder, der har affødt et hav af nye aktiviteter og initiativer.

Tønder Kommune klapper sig selv på skulderen over den indsats, der er gjort, siden  kommunalbestyrelsen i 2015 godkendte kommunens nye demenspolitik.

Og med god grund, for ligesom en lang række andre danske kommuner, er demenspolitikkerne ikke blot endt i skrivebordskuffen. Der er udført en meget lang række tiltag, aktiviteter og initiativer.

- Man bliver næsten helt forpustet af den status, vi lige har fået forelagt i sundhedsudvalget, siger udvalgets formand, Irene Holk Lund (V).

- Vi ønsker at være en demensvenlig kommune, og derfor har vi også opnormeret, så vi nu har to demenskoordinatorer. Samtidig arbejder vi løbende med undervisning og udvikling af medarbejdernes kompetencer og viden, og vi har vi i høj grad fokus på den teknologiske udvikling, og hvordan ny teknologi kan være med til at sikre demensramte en bedre hverdag, siger Irene Holk.

- Derudover er der på budgettet for 2018 afsat midler til at belyse behovet og mulighederne for at gøre vore plejecentre endnu mere demensvenlige. På nogle af plejecentrene er der allerede gennemført bygningsmæssige ændringer. Der er også etableret demensaflastningsboliger, og flere er på vej, oplyser Irene Holk Lund og tilføjer, at Tønder Kommune har et godt samarbejde med Region Syddanmark om at udvikle indsatsen for demensramte og deres familier.

Brug af medicin er også et prioriteret tema i arbejdet med demenspolitikken.

- Det er vigtigt, at syge får medicin, der kan hjælpe dem, men det også vigtigt, at de ikke får mere medicin, end de har brug for. Derfor bliver personalet undervist om brug af psykofarmaka, og det er besluttet, at plejecentrene i 2018 skal sætte øget fokus på psykofarmaka med henblik på at nedbringe forbruget, siger sundhedsudvalgsformanden.


I demenspolitikken for Tønder Kommune er der udpeget fem hovedindsatsområder, nemlig tidlig opsporing, mestring af eget liv/rehabilitering, kompetenceudvikling, rådgivning og vejledning samt viden om demens/nedbrydning af tabuer.

På alle områder er der iværksat initiativer.

Bl.a. er der indført åben rådgivning, hvor sygdomsramte og deres pårørende kan møde kommunens demenskoordinatorer uden forhåndsaftale og få råd og vejledning om sygdommen.

Der inviteres også til demenscafeer en gang om måneden for at informere og tilbyde samtale og rådgivning. Samtidig bringer demenscafeerne pårørende til demensramte sammen.

Med støtte fra Toosbuyfonden gennemføres projektet LEV med demens, motion og samvær for at give mennesker med demens bedre mulighed for at dyrke motion. Projektet gennemføres i samarbejde med den lokale afdeling af Alzheimerforeningen og DGI.

På flere af kommunens plejecentre arrangeres erindringsdans, og der er i Tønder Kommune ca. 800 demensvenner, som besøger demensramte og hjælper med forskellige aktiviteter i hverdagen. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095