Københavns sundhedsborgmester roser ny diabetesplan
Som Magasinet Pleje tidligere har omtalt, er Satspuljepartierne i Folketinget netop blevet enige om en ny national diabeteshandlingsplan til 65 mio. kroner
Sundheds- og omsorgsborgmester i København, Ninna Thomsen, glæder sig over, at kommunerne har fået en fremtræden rolle i diabeteshandleplanen.
- Regeringen skal have ros for at sætte fokus på diabetesudfordringerne. Gevinsterne for den enkelte og for samfundet er enorme, hvis sundhedsaktørerne i fællesskab formår at yde den bedst mulige behandling og styrke borgernes evne til at drage omsorg for deres eget helbred, siger hun.
Mere sammenhængende forløb
Den nye nationale diabeteshandlingsplan er bygget op omkring fire pejlemærker, der skal følges tæt i fremtiden: At færre udvikler type 2-diabetes i fremtiden, at børn og unge med diabetes får et bedre liv med deres sygdom, at flere patienter har en velreguleret diabetes samt et mere sammenhængende behandlingsforløb for diabetespatienter tæt på patienternes hjem.
- Det er ofte mest trygt for borgeren, når behandlingen kan få lov til at foregå i vante omgivelser. Derfor glæder vi os i Københavns Kommune til at gå ind i en dialog om, hvordan vi skal løfte handleplanens ambitioner i praksis. For eksempel ville det være oplagt at lade kommunerne gå ind og varetage visse behandlingsopgaver i borgerens nærmiljø – det vil både styrke det sammenhængende forløb for borgerne og aflaste det mere specialiserede sundhedsvæsen, siger Ninna Thomsen.
Behov for fokus på diabetes’ sociale slagside
Den kommunale forebyggelsesindsats er ifølge Ninna Thomsen et afgørende middel til at bremse udviklingen af type 2-diabetes.
- Vi ved, at type 2-diabetes rammer skævt. Borgeren uden uddannelse og med ringe tilknytning til arbejdsmarkedet er i markant højere risiko for at udvikle type 2-diabetes, siger Ninna Thomsen og fortsætter:
- Hvis vi for alvor skal ind og sikre den nødvendige forebyggelse af type 2-diabetes blandt disse borgere, så kræver det en massiv indsats fra kommunernes side. Her kunne jeg godt have ønsket mig, at der i handleplanen havde været et større fokus på at forebygge den sociale ulighed i diabetes.