23948sdkhjf

Nyt projekt skal udvikle terapeutisk lys til patienter

Et forskerteam fra Psykiatrisk Center København, Rigshospitalet er gået sammen med lyseksperter fra virksomheden Chromaviso, DTU Fotonik og Copenhagen Trial Unit.

Et forskerteam fra Psykiatrisk Center København, Rigshospitalet er gået sammen med lyseksperter fra virksomheden Chromaviso, DTU Fotonik og Copenhagen Trial Unit om et større og tværfagligt forskningsprojekt, med det mål først at produktudvikle et diagnosespecifikt terapeutisk lys til psykiatrien.

Forskerteamet, bestående af overlæge dr. med. klinisk forskningslektor Klaus Martiny og arkitekt, Ph.d. Carlo Volf, har arbejdet med lysets påvirkning på psykiatriske patienters helbredelse. I et nyligt gennemført studie dokumenterede forskerne en sammenhæng mellem patienternes indlæggelsestid og naturligt sollys på deres sengestuer. Patienter som var indlagt på de solrige, sydøst-vendte stuer havde en betydelig kortere indlæggelsestid i forhold til patienter på de mørkere, nordvest-vendte stuer. Dette er nu publiceret i tidsskriftet Neuropsychobiology.

Dernæst gennemføres et klinisk kontrolleret og randomiseret studie på 150 patienter som måler og dokumenterer effekten af lyset på patienterne i forhold til faktorer som depression, søvn, indlæggelsestid, medicinforbrug, døgnrytme og komfort. 

- Vi håber med projektet at kunne vise en sammenhæng mellem terapeutisk lys og hurtigere helbredelse af depression – førende til kortere indlæggelsestid og et mindre behov for medicinsk behandling, forklarer overlæge Klaus Martiny. Projektet er et naturligt næste skridt efter den velkendte lysterapi, hvor patienten sidder foran en kraftig lyslampe i en time. I ROOM-LIGHT projektet integreres lyset i rummet og erstatter den almindelige belysning.

- Vi ved allerede, at dagslys har en positiv terapeutisk effekt på mennesker, der lider af depression. Lys virker akut humørforbedrende. Derudover giver øget dagslys mere vågenhed om dagen, bedre søvn om natten og en mere stabil døgnrytme. Og netop døgnrytmen er et stort problem for patienter med depression, forklarer Klaus Martiny.

Solskin året rundt
For at sikre det gode lysmiljø i psykiatrisk sammenhæng, har projektet udviklet helt nye og eksperimentelle armaturer med høj lyskvalitet, samt terapeutisk og fysiologisk effekt. 

Armaturerne er designet i nye former og materialer for at opnå et mere hjemligt, mindre institutionelt udtryk og for at sikre et behageligt lys, som patienterne kan lide at opholde sig i.
Det terapeutiske lys i projektet forandrer sig automatisk over 24 timer ligesom det naturlige lys udenfor. Målet er at genskabe de gavnlige effekter af det naturlige lys, herunder balancen mellem den blide morgen, det kraftige dagslys med mange blå toner og den varme aften og mørke om natten.
- Ved at måle og dokumentere lysets præcise sammensætning skaber vi evidens for, hvordan f.eks. spektralfordeling påvirker mennesker, forklarer Professor Paul Michael Petersen, DTU Fotonik, som står for de lystekniske målinger.  

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063